Strážníci v historickém centru Prahy zatím přistihli celkem patnáct lidí, kteří porušovali daný zákaz. „Z toho sedmkrát byla věc řešena blokovou pokutou a osmkrát byla oznámena správnímu orgánu, tedy Magistrátu hlavního města Prahy,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí městské policie Jan Čihák s tím, že celková výše blokových pokut, které dnes policisté uložili, je 900 korun. Za jízdu na vozítku v zakázané oblasti mohou strážníci uložit pokutu až 2 tisíce korun.

„Všechny případy se odehrály na území Prahy 1. Například hned ráno byly dva přestupky řešeny v ulici Celetná. Dalších pět bylo hlášeno na Malé Straně,“ uzavřel Čihák. Zákaz se týká Pražské památkové rezervace, celé Prahy 1, části Prahy 2, Žižkova, Prahy 4 a Smíchova, území Libně, Holešovic a Letné. Provozovatelé vozítek, kteří poskytují služby především turistům, považují vyhlášku za protizákonnou. Obrátí se kvůli tomu na ministerstvo dopravy.

Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali obyvatelé centra i některé radnice. Vedení Prahy proto v červenci schválilo vyhlášku, ve které stanoví lokality se zákazem vjezdu vozítek. Bez příslušných zákazových značek ale nebyl zákaz platný. Instalace více než 600 značek má podle Technické správy komunikací v ulicích skončit právě dnes.

Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, která definovala, co to je segway. Patří mezi ně i minisegway či samovyvažovací jednokolky. Původně zákon na vozítka pohlížel jako na chodce.

Fotogalerie
6 fotografií