V současné koalici daňová revoluce ČSSD nebude, říká Bělobrádek. Proti je i Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 12. 2016 18:40
Zásadní reforma daňového systému směrem k progresi, kterou plánuje ČSSD, se už během funkčního období současné vlády neuskuteční. Lidovci se podle předsedy Pavla Bělobrádka chtějí věnovat prosazování svého programu. K záměru ČSSD se kriticky vyjádřil také šéf hnutí ANO Andrej Babiš, podle kterého zamýšlené daňové změny z Česka vyženou úspěšné lidi i firmy.
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek. Ilustrační foto.
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V současné koalici se daňové změny, které bude požadovat sociální demokracie, neuskuteční. Uvedl to předseda lidovců a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek v reakci na dnešní výsledky jednání širšího vedení ČSSD. KDU-ČSL chce prosazovat vlastní program, napsal Bělobrádek.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nejsou cílem sociální demokracie kosmetické úpravy daní, ale zásadní reforma daňového systému směrem k progresi. Aktuální nastavení tohoto systému podle něj vyhovuje velkým a bohatým. Konkrétní parametry reformy chce sociální demokracie představit na jaře příštího roku.

"Máme vlastní program a ten budeme prosazovat. V současné koalici k takovým změnám už nedojde," uvedl Bělobrádek. Připomněl, že KDU-ČSL má ve svém programu společné zdanění manželů. "To má smysl při existenci alespoň dvou daňových pásem. Podporujeme navýšení slevy na dani pro pracující rodiče až do daňových bonusů," dodal.

K záměru ČSSD se dnes kriticky vyjádřil šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Daňové změny plánované sociální demokracií by z Česka vyhnaly úspěšné lidi a firmy, uvedl Babiš v textové zprávě. "Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, je to jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů," doplnil.

Záměr kritizuje také ODS. "Daně mají být nízké a jednoduché, tedy pravý opak toho, co dnes představil Bohuslav Sobotka a jeho ČSSD," uvedl poslanec a ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

 

Právě se děje

Další zprávy