Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW G 310 GS: Ideál nejen pro cestovatele s řidičákem na malou motorku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Značka BMW Motorrad si pro začátečníky a jezdce toužící po lehkém cestovním enduru připravilo model G 310 GS, který je již druhou třístovkou v její nabídce.

Značka BMW Motorrad na podzim loňského roku představila naháče G 310 GS, jímž zacílila na držitele řidičského průkazu skupiny A2, s nímž lze od 18 let sedlat stroje, jejichž výkon se pohybuje do 35 kW a rovněž na příznivce motorek vynikajících svou nízkou hmotností a obratností.

Nyní na tento model navazuje typ G 310 GS, jehož označení dává jasně najevo, že je nejnovějším přírůstkem do úspěšné rodiny cestovních endur GS, jimž se přibližuje svým designem i zaměřením, zatímco po technické stránce je spřízněn s G 310 R.

BMW G 310 GS se svým charakteristickým vysokým předním blatníkem, působivou linií boků a krátkou a vysokou zádí může pochlubit klasickými prvky sesterských modelů GS. Se svými kompaktními proporcemi a krátkým rozvorem, 19“ předním kolem a prodlouženým zdvihem odpružení nabízí typicky vzpřímenou pozici za řídítky a slibuje agilní a obratné chování na silnici.

Srdcem novinky je kapalinou chlazený jednoválcový motor o objemu 313 cm3, známý již z modelu G 310 R, s výkonem 25 kW (34 k) při 9500 min-1 a maximálním točivým momentem 28 Nm při 7500 min-1. Tento motor má čtyři ventily a dvě vačky, umístěné spolu s elektronickým vstřikováním paliva v hlavě válců. Objem 313 cm3 je výsledkem vrtání 80 milimetrů a zdvihu 62,1 milimetru.

Charakteristickým znakem jednoválcového motoru, pohánějícího G 310 GS, je fakt, že jeho válec je nakloněn směrem vzad a hlava válce je otočená o 180 stupňů se sáním vpředu a výfukem vzadu. Tato konfigurace sleduje logiku přímého přísunu čerstvé směsi vzduchu a paliva, což pomáhá zlepšit výkon, a má také pozitivní vliv na architekturu motocyklu.

Trubkový prostorový rám s přišroubovanou zadní sekcí, obrácená přední vidlice a dlouhá kyvná vidlice vzadu mají podle BMW Motorrad zajistit vysokou úroveň stability, precizní reakce na řízení a snadnou ovladatelnost.

BMW G 310 GS s pohotovostní hmotností pouhých 169 kg dle metodiky DIN je standardně vybaveno dvoukanálovým ABS, které lze při jízdě v lehkém terénu deaktivovat jediným stiskem tlačítka na řídítkách.

Novinka značky BMW Motorrad má být obratná a agilní v městském provozu a zároveň neobyčejně robustní v lehkém terénu. Pro své jezdce má být perfektním společníkem pro každodenní ježdění.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)