Letos konečně zabodoval rodinný snímek Lichožrouti. Podle producenta Ondřeje Trojana ho zatím vidělo 276.000 lidí, kteří v kinech nechali téměř 35 milionů korun. Rodinnou komedii natočila režisérka a výtvarnice Galina Miklínová, scénář napsala s Pavlem Šrutem. Od nápadu k dokončení uplynulo sedm let. "V americkém studiu Pixar zabývajícím se počítačovou animací by na tomto snímku pracovalo několik set lidí, náš tým jich měl 25," uvedla. Příběh ze světa podobného lidskému se odehrává v animovaných kulisách Prahy vzniklých na počítači.

Ze statistik vyplývá, že i na relativně malém českém trhu animované projekty najdou publikum. Podle předsedy Asociace animovaného filmu (ASAF) Marka Touška je absence domácího projektu způsobena několika faktory. "Jedním z nich je nedostačující konkurenceschopnost firem i tvůrců, kteří nejsou schopni nebo nechtějí vnímat a reagovat na evropské a světové trendy. Zároveň chybí koncepční přístup subjektů veřejné a privátní sféry," řekl. Podle něj má smysl investovat do větších projektů, které dokážou generovat příjmy a dát práci množství tvůrců. ASAF sdružuje producenty, nezávislé filmaře i animační studia.

Portál asociace označil za úspěch i účast filmu Superbia maďarské režisérky Lucy Tóthové s českou účastí na festivalu v Cannes či snímek mladého výtvarníka a režiséra Jana Sasky Happy End, který je v užším výběru deseti kandidátů na Oscara. Pět finalistů bude oznámeno 24. ledna. Na bienále animace v Bratislavě ocenili Vánoční baladu režiséra Michala Žabky. Snímek o kouzlu dětské hry bourající hradby nenávisti a vracející do drsného světa lidskost vznikl loni. Teď se dostal do kin díky pásmu Pojar dětem; legendární filmař zesnulý v roce 2012 se podílel na scénáři.

V roce 2017 vstoupí do kin 3D film Hurvínek a kouzelné muzeum společnosti Rolling Pictures. "Přineseme příběh, který zaujme vedle pamětníků i dnešní mladou generaci," uvedl producent a režisér Martin Kotík. Předpokládá, že uspěje i v zahraničí.