Americké námořnictvo je připraveno postavit se Číně

Napětí v Jihočínském moři

Americké námořnictvo je připraveno postavit se ČíněNOVÉ
Ilustrační foto Foto: FOTO: Shutterstock
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Spojené státy jsou připraveny čelit Číně, pokud by pokračovala ve vznášení přehnaných nároků v Jihočínském moři. Uvedl to dnes velitel americké Tichomořské flotily, admirál Harry Harris, v projevu v Sydney, kde komentoval hrozbu eskalace napětí mezi oběma velmocemi.

Čína si nárokuje většinu Jihočínského moře, které má bohaté zásoby ropy a zemního plynu. Sousední státy Brunej, Tchaj-wan, Malajsie, Filipíny a Vietnam se také dožadují části této vodní plochy. Region je důležitou obchodní stezkou, kterou každoročně protéká pět bilionů dolarů (přes 127 bilionů korun).

Spojené státy vyzvaly Peking, aby respektoval rozhodnutí rozhodčího soudu v Haagu, který letos zamítl nároky Pekingu ve strategických vodách. Peking verdikt neuznává.

Čína v Jihočínském moři pokračuje v budování umělých ostrovů, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Spojené státy a také některé země regionu za to Peking ostře odsuzují. Spor vyvolal obavy z ozbrojeného konfliktu.

Pokud bude Peking pokračovat v „agresivním“ počínání, Spojené státy jsou připraveny odpovědět, prohlásil admirál Harris. „Nedovolíme jednostranně uzavřít sdílenou oblasti, bez ohledu na to, kolik základen si postaví na umělých ostrovech v Jihočínském moří. Budeme spolupracovat, pokud to bude možné, ale budeme připraveni se střetnout, pokud budeme muset,“ řekl.

Admirálovy výroky podle agentury Reuters hrozí dále zvýšit napětí mezi USA a Čínou po protestech Pekingu kvůli telefonátu budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Mluvčí čínské diplomacie nicméně poznamenal, že situace v Jihočínském moři je momentálně stabilní zásluhou tvrdé práce Číny a dalších partnerů v regionu.

„Doufáme, že Spojené státy dodrží své sliby nepřiklonit se k žádné straně ve sporech o suverenitu v Jihočínském moři, budou respektovat snahy zemí oblasti o udržení míru a stability a také udělají více na podporu míru a stability,“ řekl Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci.

USA v reakci na čínské budování letišť a přístavů na umělých ostrovech vysílají své válečné lodě do sporné oblasti, aby demonstrovaly svobodu plavby. Naposledy se tak stalo v říjnu, kdy čínské ministerstvo obrany označilo hlídku amerických válečných lodí v Jihočínském moři za ilegální provokaci.

Harris řekl, že na australské vládě, aby se rozhodla, zda se přidá k těmto operacím, ale USA budou v hlídkování pokračovat. „Spojené státy vybojovaly svou první válku po boji o nezávislost, aby zajistily svobodu plavby. Tato zásada je trvalá, a proto jsou naše síly i dnes večer připraveny bojovat,“ řekl.

Čtěte také: Írán vyrobil nový útočný dron, okopíroval Američany

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články