Ukrajina znárodňuje. Převzala největší banku v zemi

ZNÁRODNĚNÍ PRIVATBANK

Ukrajina znárodňuje. Převzala největší banku v zemiNOVÉ
Pobočka PrivatBank v Kyjevě Foto: Foto: Wikimedia Commons/TheLotCarmen
1
Svět
Echo24
Sdílet:

Ukrajina převezme největší banku v zemi PrivatBank, která se v posledních měsících dostala do finančních problémů. Podle agentury Reuters o tom informovala ukrajinská vláda. Banka, kterou téměř ze sta procent vlastní dva z nejbohatších místních podnikatelů, zaznamenala podle jejího vedení v poslední době zvýšený odliv peněz.

„Akcionáři PrivatBank navrhli vládě, aby se v zájmu jejích klientů stala jejím vlastníkem,“ uvádí se v prohlášení ukrajinské vlády. Ministr financí Oleksandr Danyljuk oznámil, že peníze klientů banky jsou v bezpečí a že banka funguje normálně. Postupný převod do státních rukou podle něj začal právě v pondělí.

Většinu akcií PrivatBank, jejíchž služeb využívá podle agentury Reuters zhruba každý třetí Ukrajinec, vlastní dva z nejbohatších mužů v zemi Ihor Kolomojskyj a Hennadij Boholjubov. Jejich vyjádření k převzetí banky státem zatím světové agentury nepřinesly.

Kolomojskyj byl ještě loni podle časopisu Forbes-Ukrajina druhým nejbohatším Ukrajincem s majetkem v hodnotě 1,3 miliardy dolarů, jeho jmění se ale za posledních pět let snížilo asi na polovinu. Loni přišel Kolomojskyj po konfliktu s kyjevskou vládou i o post dněpropetrovského gubernátora. Boholjubov byl loni třetím nejbohatším Ukrajincem.

Vláda neuvedla, kolik peněz do banky investuje a jak velké tedy bude břemeno pro státní rozpočet. Oznámení přichází jen několik dní před hlasování parlamentu o rozpočtu na příští rok, který musí splňovat kritéria stanovená mezinárodními věřiteli pro uvolnění další pomoci zemi.

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil Ukrajině loni na jaře čtyřletý úvěrový program v objemu 17,5 miliardy dolarů (440 miliard Kč), dosud z něj uvolnil zhruba polovinu. Podmínkou pro další uvolnění peněz je mimo jiné, aby vláda zajistila střednědobou fiskální udržitelnost a finanční stabilitu a bojovala s korupcí.

„Samozřejmě, že banka potřebovala navýšení kapitálu,“ uvedl člen vedení PrivatBank Oleg Horochovskyj. Dodal, že takový krok byl v plánu do roku 2018, ale urychlily ho prý zvýšené výběry klientů banky v poslední době. Podle něj byly způsobeny sérií „infromačních útoků“ vůči bance. „Rozhodnutí dobrovolně a klidně převést banku do státního vlastnictví bylo učiněno, když jsme si uvědomili, že poslední informační útok nemůžeme přežít,“ uvedl Horochovskyj.

Čtěte také: Nizozemsko má záruky EU, které umožní ratifikaci dohody s Kyjevem

Zadržení lupičů nevyšlo. Ukrajinští policisté se postříleli navzájem

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články