Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Šéf hnutí ANO: Pokud „lex Babiš” projde, Agrofertu se zbavím

Autor: Mii, ČTK - 
23. prosince 2016
17:19

Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nemá problém zbavit se svého holdingu Agrofert, pokud Sněmovna přehlasuje veto prezidenta Miloše Zemana k zákonu o střetu zájmů. Babiš to sdělil v pátek v rozhovoru pro server Novinky.cz.

Šéf nejsilnější parlamentní strany popírá, že by mezi ním a prezidentem Milošem Zemanem bylo nějaké spojenectví. Oba dva podle něj jen sdílejí názor, že zákon o střetu zájmu je špatný a protiústavní. S prezidentskou volbou to podle Babiše nemá nic společného. „Určitě nedělám s panem prezidentem žádné kšefty. Naše hnutí bude dělat primárky a členové si vyberou, jestli někoho postavíme jako kandidáta,“ vysvětloval ministr financí v rozhovoru.

Sám nicméně přiznává, že pokud k přehlasování prezidentova veta dojde, bude zákon respektovat. I když nerad. „Definitivní je, že vyhovím tomu zákonu, i když je protiústavní a nekorektní. Neznamená to, že nebudu dále usilovat o to, abych se domohl svých práv. Ten zákon je protiústavní, upírá mi právo něco vlastnit, a je to absurdní divadlo, protože spousta lidí ve Sněmovně vlastní věci přes svoje rodiny,“ uvedl Babiš v rozhovoru pro Novinky.cz.

O odchodu z politiky šéf ANO rozhodně neuvažuje. Jeho ministerstvo momentálně připravuje státní loterii a zákon o dani z přijmu, což chce dodělat. Myslí si, že současná vláda do konce funkčního období vydrží. Připadá si ale neustále napadán ze strany sociální demokracie.

Antibabišovský zákon

Pokud novela zákona o střetu zájmů projde, firmy ministra Babiše přijdou o možnost ucházet se o nenárokové dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky. „Ten zákon není koncipovaný obecně, ale je napsaný proti jedinému člověku, který začal ohrožovat kšefty tradičních politických stran, tedy proti mé osobě,“ uvedl Babiš ČTK.

Prezident Miloš Zeman novelu zákona v prosinci vetoval. Podle něj zasahuje do svobody a základních práv jednotlivce. Opětovně o novele budou rozhodovat poslanci, zástupci většiny stran už vyjádřili vůli veto přehlasovat. „V případě, že Sněmovna přehlasuje veto, je prezident připraven obrátit se na Ústavní soud, aby definitivně rozhodl o případném nesouladu novely s ústavou,“ uvedl tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Babišův Agrofert a. s. v rejstříku firem >>

joudajoudovy ( 27. prosince 2016 08:50 )

Šéf hnutí ANO: Pokud „lex Babiš” projde, Agrofertu se zbavím. co jineho babisovi zbyva? bude postupovat jako vsichni ostatni bafunari, kteri jiz nekolik desetileti maji majetky i firmy na cleny rodiny, milenky, kamose a cerpaji dotace ze vsech stran. co tim chteji politicti odpurci docilit? pouze to, ze prehlednost se stane neprehlednou a dle jejich mineni, co neni na ocich, neexistuje. ja volim prehlednost i rovnost pro vsechny a pak lze v mediich prezentovat, jak stechticky kavarensky povalec a degenerovany neschopny student k majetku v cesku prisel ci na co a kolik bere dotaci, a z jakych kotoutu. to si ti ubozaci neuvedomuji, ze neziji ve vakuu a kazky soused ma sveho souseda a pamet naroda je vecna? babis vpred!

aIIahakbar ( 24. prosince 2016 00:04 )

Jestli se na mě vyřádila, tak na tobě provedla hotovou devastaci živočišného druhu.

aIIahakbar ( 24. prosince 2016 00:02 )

Já bych to měl na háku, ale když se zrovna ty směješ druhým za překlepy, tak si tě rád a hezky vychutnám.

aIIahakbar ( 23. prosince 2016 23:59 )

To se koupit nedá, to musíš mít od přírody jako já. To u rákosníků neseženeš.

aIIahakbar ( 23. prosince 2016 23:55 )

TAKVÍ? Já bych řekl, že bez TAK VÍš úplný houno, chu.joplete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa