Nekorunovaný král českých pohádek režisér Zdeněk Troška o Slíbené princezně dokonce řekl, že se mu z ní chtělo zvracet, a s negativní kritikou nebyl rozhodně sám. Představitel jedné z hlavních rolí Jan Cina alias Jiřík si však za dílem stojí. „Touto pohádkou se mi splnil sen a zároveň to pro mne byla obrovská zkušenost. Mně osobně se celá Slíbená princezna moc líbí, myslím, že je to i napínavá podívaná. A jiná, než na jakou jsme byli doposud zvyklí, a to je fajn,“ myslí si Cina.

Mohutné vlně kritiky herec nerozumí. „Nechápu ty nenávistné reakce lidí, které mne na Vánoce dost překvapily. Je to smutný, nebo spíš směšný. Dobře, že pohádka rozvířila vody. Komu se nelíbí, tak ať se na ni už nikdy nekouká. Komu se líbí, tak ať si ji pustí znovu. Já z ní mám radost,“ říká Cina.

A co na to režisér kritizované Slíbené princezny Ivan Pokorný? „Ta pohádka není jiná! Je to o tom, že Česká televize si v posledních dvaceti letech na sebe upletla bič, protože dovolila, aby vznikla jakási norma pro to, jak má vypadat česká pohádka. A tu vnutila i divákům. Tahle pohádka je jiná pouze v tom, že je jiným způsobem vyprávěná,“ vysvětluje Pokorný.

Moderní pohádka je vlastně takový režisérův vzdor zažité jednotvárnosti. „Herci hrají důstojně, nepitvoří se a zlo je prostě zlem. Dovolil jsem si jenom vybočit. To máte asi tak, jako když kůň chodí dvacet let pořád dokola a najednou obrátí hlavu a ten okruh si zkrátí. A jestli tahle pohádka vyvolala diskuze, tak je to jenom dobře. Je třeba tu normu zrušit,“ říká režisér Pokorný.

Jak se vám líbila pohádka Slíbená princezna?
Celkem 67156 hlasujících

Fotogalerie
22 fotografií