Kurdové chtějí na severu Sýrie vytvořit federální systém, připravují volby

ČTK ČTK
29. 12. 2016 16:10
Přípravný výbor oznámil, že správa ponese název Demokratický federální systém Severní Sýrie. Z aktuálních zpráv nevyplývá, zda oblast zamýšlí vyhlásit plnou nezávislost na Damašku. Dosavadní zveřejněné informace spíše naznačují, že region setrvá jako součást reformované Sýrie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Damašek – Syrští Kurdové a jejich spojenci se dohodli na vytvoření federálního systému na severu Sýrie. Přípravný výbor nyní začne připravovat volby nejdříve pro regionální a později pro centrální úřady, uvedla agentura Reuters.

Termín voleb Kurdové nesdělili. Pouze uvedli, že příslušná smlouva předpokládající vznik federálního systému byla na konferenci ve městě Rmílán v severosyrské provincii Hasaká ratifikována.

Zástupci tří kurdských regionů na severu Sýrie ohlásili záměr vytvořit v oblasti systém federální vlády již letos v březnu. Nyní přípravný výbor oznámil, že správa ponese název Demokratický federální systém Severní Sýrie.

Původně mělo být součástí názvu spojení Rojavy – Severní Sýrie, ale zástupci konference odhlasovali změnu, neboť součástí federálního systému budou nejen kurdské, ale i arabské a další etnické regiony. Název Rojava se používá k označení kurdských oblastí v severní Sýrii.

Z aktuálních zpráv o federálním projektu na severu Sýrie nevyplývá, zda oblast zamýšlí vyhlásit plnou nezávislost na Damašku, dosavadní zveřejněné informace nicméně naznačují, že region setrvá jako součást reformované Sýrie. Federální systém bude mít svou ústavu, o které kurdská média informují jako o takzvané společenské smlouvě.

 

Právě se děje

Další zprávy