Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rallye Dakar 2017: Kolomý ohodil fanoušky bahnem

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)
Půlmilionový Asunción se stal svědkem startu slavné dálkové soutěže Rallye Dakar 2017. Paraguay se stala v devětatřicetileté historii slavné soutěže již 29 zemí, která hostila závodní kolonu Dakaru.

Na startu bude 83 posádek automobilů, 146 motocyklistů, 37 čtyřkolek a 50 kamionů. Mezi účastníky je také čtyřiadvacet Čechů, kteří obsadili všechny uvedené kategorie.

„Podium bylo moc pěkně zorganizované, a i přes nepřízeň počasí hodně fanoušků! Já si to hodně užil, ale jsem samozřejmě rád, že to konečně odstartovalo. Čekání už bylo dost. Také jsem plný očekávání, jaké ty tratě v Paraguayi budou,“ uvedl Martin Kolomý z Tatra Buggyra Racing, který si na pódiu neodpustil sešlápnutí plynového pedálu až na podlahu a přítomné diváky ohodil bahnem. „Sranda musí být!“ dodal Martin.

Své poprvé si na Dakaru odbyl Karel Trněný, který jede s kamionem MAN jako rychlá asistence a bude krýt záda Lopraisovi, Kolomému a Prokopovi. „Neskutečná atmosféra. Měli jsme nějaké očekávání, ale těch diváků tam byla velká kvanta. Jsem natěšený a zároveň se trochu obávám toho, co nás čeká. Ale z počátku to jsou ty klasické rychlostní zkoušky, na které se těším,“ uvedl po startu Karel Trněný.

Velkou pozornost poutaly na startu také čtyři tovární speciály Peugeot 3008 DKR. Tři z nich byly dopraveny přes Argentinu ze základny Peugeot Sport ve Vélizy u Paříže, zatímco vůz Cyrila Desprese přijel z Chile po testu nastavení řízení motoru ve vysoké nadmořské výšce, který proběhl počátkem prosince.

Na rozdíl od svých soupeřů s pohonem 4x4, Peugeot 3008DKR využívá pohon dvou kol. V porovnání s loňským vítězným autem těží z četných vylepšení motoru, zavěšení a aerodynamiky. Novinkou je také klimatizace, která má zajistit v horkém počasí posádkám tepelný komfort a konkurenceschopnost.

Čtyři jezdci tvořící Tým snů, jsou identické s těmi, které se soutěže zúčastnily v lednu. Především vítězové z roku 2016 Stéphane Peterhansel, dále Carlos Sainz, Cyril Despres a Sébastien Loeb.

Dnes čeká na účastníky úvodní etapa z Asuncionu do Resistancie dlouhá 454 kilometrů, přičemž měřený úsek je dlouhý pouhých 39 kilometrů, zbývající úsek je přejezdový. Účastníci si mohou užívat nadmořskou výšku pouhých 250 metrů nad mořem, o pár dní později je přivítají vysokohorské podmínky.

Dnes je čekají první ostré závodní kilometry. Před startem soutěže jsme shrnuli nejzajímavější události především z českého pohledu.

STARTUJÍCÍ

Tradičně nejpočetnější kategorií z českého pohledu jsou kamiony, jejichž účast na Dakaru má v tuzemsku tradici dvaatřicet let. Letos je v této kategorii zapsáno čtrnáct jmen. Motorkářů je na startu šest, ve čtyřkolkách tři a v kategorii automobilů jediný.

HOREČKY

Několik dní před startem trápily české účastníky zdravotní problémy. Vysoké teploty skolily Martina Prokopa, který s velkým sebezapřením absolvoval tréninkový test. Stejné trable postihly i jezdce kamionu Martina Macíka, který poslední hodiny netrávil s týmem, ale na hotelovém pokoji se kurýroval, aby byl do startu fit.

NAVIGACE

„V letošním závodě se nebude celkový stav kilometrů automaticky kalibrovat po projetí každého kontrolního bodu tak jako loni,“ vysvětluje změnu pro navigátory František Tomášek z týmu Big Shock Racing. Přiznává, že to může být komplikace a bude si muset dávat pozor na stav kilometrů. „Druhá výrazná změna je vložení nového kontrolního bodu, který je ale pro posádky až do jeho projetí tajný. U každého se totiž v určitou chvíli objeví šipka, která navádí na hledaný bod. Pokud ho mineme, dozvíme se to až v dalším kontrolním bodě, který může být třeba až za 50 kilometrů,“ vysvětluje Tomášek.

NADMOŘSKÁ VÝŠKA

Devět dnů (včetně jednoho odpočinkového) se budou účastníci pohybovat v nadmořských výškách od 3000 do 4895 metrů. „Copak jsme horolezci. Mělo by tam více etap v písku, aby se ukázal jezdecký kumšt,“ zlobí se Josef Macháček, který Dakar vyhrál pětkrát na čtyřkolce. Ředitel závodu Etienne Lavigne k tomuto tématu dodává: „Ve vysokých horách to bude opravdu hodně složité. Špatně se tam dýchá a s tímto nepříjemným pocitem se budou muset soutěžící vypočítávat často a dlouho.“

PŘÍPRAVA

Čeští závodníci se na vysokohorské podmínky připravovali každý po svém. Martin Prokop absolvoval přípravu v americkém Coloradu, Martin Macík trénoval s horolezci v italských Alpách, Lukáš Kvapil spoléhá na svou přípravu pro vojenské mise, Ondřej Klymčiw a Aleš Loprais spali v kyslíkových stanech. Jezdci mají s sebou guaranu, ginko bilobu, ženšen, energetické drinky, prášky na bolest hlavy i ředění krve a také stlačený kyslík. „Otázkou ovšem je, co kdy použít, protože v závodnickém nasazení si nemůžeme jen tak něco otevřít a zkonzumovat,“ vysvětluje Loprais.

ÚSPĚCHY

Co závodník či posádka, to jiné představy o tom, co považují za úspěch. Martin Kolomý by si chtěl odvézt sošku beduína, která se uděluje pouze prvním třem. Aleš Loprais je skromnější a tvrdí, že na stupně vítězů může mezi kamiony myslet minimálně deset posádek. Martin Macík myslí na první desítku. David Pabiška jede jedenáctý Dakar, každý dojel a rád by v této „tradici“ pokračoval. Ondřej Klymčiw chce být co nejvíce vpředu a první dvacítka je pro něj málo. Milan Engel by umístění do dvacátého místa bral. Josef Macháček má na to, aby vyhrál ve čtyřkolkách. Martin Prokop si troufá do prvních patnácti, ale tajně doufá být do desítky.

HVĚZDY

Nejvýraznější osobností letošní soutěže je určitě jedenáctinásobný vítěz Stéphane Peterhansel z Francie. Tovární jezdec týmu Peugeot vyhrál Dakar šestkrát na motorce, pětkrát v autě a na čtyřech kolech obhajuje loňské prvenství. Hodně sledovanou osobností je také jeho týmový kolega a devítinásobný mistr světa v rallye Sebastien Loeb či Carlos Sainz, který má dva tituly šampiona z rallye a v Jižní Americe zvítězil v sezoně 2010.

Češi na Rallye Dakar 2017

Motocykly

  • 38      David Pabiška      KTM
  • 45      Ondřej Klymčiw      Husqvarna
  • 52      Milan Engel      KTM
  • 126      Petr Vlček      Husqvarna
  • 139      Lukáš Kvapil      Yamaha
  • 162      Rudolf Lhotský      KTM

Čtyřkolky

  • 252      Josef Macháček      Yamaha
  • 276      Zdeněk Tůma      Yamaha
  • 277      Tomáš Kubiena      KTM

Automobily

  • 321      Martin Prokop, Ilka Minorovoá (Rak.)      Ford

Kamiony

  • 503      Aleš Loprais, Jiří Štros, Jan Tománek      Tatra
  • 506      Martin van den Brink (Niz.), Daniel Kozlovský, Marcel Blankenstijn (Niz.)      Renault
  • 508      Martin Kolomý, René Kilian, David Kilian      Tatra
  • 518      Martin Macík, František Tomášek, Michal Mrkva      Liaz
  • 538      Albert Llovera (And.), Charly Gotlieb (Bel.), Jaromír Martinec      Tatra
  • 553      Karel Trněný, Petr Pokora, David Schovánek      MAN

Rekordmani Rallye Dakar

Motocykly

  • 6x      Stéphane Petrhansel (Fr.), Cyril Neveu (Fr.), Cyril Despres (Fr.), Marc Coma (Šp.)
  • Čtyřkolky
  • 5x      Josef Macháček (ČR), 3x Marcos Patronelli (Arg.), 2x Alejandro Patronelli (Arg.)
  • Automobily
  • 6x      Stéphane Peterhansel (Fr.), 4x Ari Vatanen (Fin.), 3x René Metge (Fr.), Pierre Lartigue (Fr.)
  • Kamiony
  • 7x      Vladimír Čagin (Fr.), 6x Karel Loprais (ČR), 2x Firdaus Kabirov (Rus.), Francesco Perlini (It.), Georges Groine (Fr.), Gerard de Rooy (Niz.)
Michal Štěpanovský
Diskuze (0)