Garantovaný základní příjem začne testovat i Skotsko

Experiment ve Skotsku

Garantovaný základní příjem začne testovat i SkotskoNOVÉ
Glasgow, Skotsko. Foto: Foto: Shutterstock.com
1
Ekonomika
Echo24
Sdílet:

Zavedení základního univerzálního příjmu pro všechny začnou skotská města Fife a Glasgow zřejmě testovat už letos. Po nizozemském Utrechtu či vybraném vzorku ve Finsku se tak jedná o další evropská města, která chtějí tímto způsobem bojovat proti chudobě.

Městské úřady ve skotských městech Fife a Glasgow již podle listu The Guardian připravují konkrétní podobu konceptu. Obyvatelé těchto měst by měli mít garantovaný základní příjem na zkoušku již letos. Takový příjem se pak již nebude danit. Úřady tím chtějí zjednodušit zmatený systém dávek.

„Je to o solidaritě: vláda si každého váží a pomůže vám. Změní to ten vztah mezi občanem a státem,“ říká radní Glasgow Matt Kerr, kterému se původně úplně návrh nezamlouval, nyní je však přesvědčen, že je to nástroj k boji proti chudobě. Skotové zatím neoznámili, jak vysoký takový příjem bude. Idea je však taková, že by peníze měly lidem sloužit k vybudování svých životů, ať už se rozhodnout studovat, starat se o rodinu či začít podnikat.

Základní příjem pro všechny už loni podpořila skotská vláda, kterou vede Skotská národní strana. Radní Kerr dodává, že úřady čekají měsíce práce a musí se vypracovat studie proveditelnosti. Je však přesvědčen, že Glasgow je skvělým městem pro tento experiment, neboť tam panuje velká nerovnost. Podle The Independent se jedná o jedno z nejchudších měst, až třetina dětí v Glasgow žije v chudobě. V městě Fife pak podle listu třetina pracujících vydělává méně než životní minimum.

V městských úřadech ve Fife a Glasgow, které jsou ovládané labouristy, má koncept zaručeného základního příjmu podporu i konzervativní opozice. To je podle politiků klíčové pro úspěšné odstartování projektu. Peníze by pak prý mohly pocházet z různých fondů, od dárců nebo z existujícího systému dávek.

Zaručený příjem od roku 2017 zavedlo například město Utrecht v Nizozemsku či Ontario v Kanadě. Letos zkušebně zavede všeobecný základní příjem i finská vláda. Vybraná skupina 2000 nezaměstnaných Finů bude od státu místo podpory v nezaměstnanosti dostávat po dobu dvou let bez jakýchkoli podmínek 560 eur (přes 15 tisíc korun) měsíčně.

Čtěte také: Nezaměstnaným 15 000 měsíčně. Velký finský experiment

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články