Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Móda crossoverů neustává, svého Qashqaie chystá i Mitsubishi

David Bureš
Diskuze (16)
Kompaktní crossover z dílny tří diamantů patrně uvidíme již na ženevském autosalonu. Design naváže na dřívější koncepty značky.

Kompaktní crossovery jsou v posledních letech na evropských trzích nesmírně populární vozy, i proto stále více výrobců míří do tohoto segmentu, naposledy třeba Kia (Niro) a Toyota (C-HR). Svého konkurenta pro Nissan Qashqai již brzy představí také Mitsubishi.

O kompaktním crossoveru z dílny Mitsubishi se hovoří již léta, nyní však automobil už získává reálné obrysy. Představit by se totiž měl již na letošním ženevském autosalonu, který je jako tradičně naplánován na březen.

Automobil se velikostně zařadí mezi stávající modely ASX a Outlander, přičemž podle dostupných zpráv má nabídnout sportovně laděné tvary ve stylu loni uvedené Toyoty C-HR. Zároveň si ale uchová terénní schopnosti, které jsou pro vozy tří diamantů typické. Cílem značky je napodobit Land Rover, který vyrábí v terénu schopné, ale zároveň tvarově zajímavé automobily.

Na designu novinky pracuje mimo jiné Tsunehiro Kunimoto, který v minulosti pracoval 40 let pro Nissan, pro něhož navrhl třeba extravagantní Juke. Do Mitsubishi nastoupil v roce 2014 s úkolem navrhnout zajímavější vozy, než které automobilka do té doby nabízela. Jak novinka bude vypadat, zatím jisté není, určitou představu ale mají dávat nedávné koncepty XR-PHEV a XM.

Techniku v útrobách automobilka zatím neodhalila, na případné využití motorů od Nissanu díky loni navázané úzké spolupráci je ale patrně brzy. Spekuluje se nicméně o novém přeplňovaném benzinovém agregátu a dobře známých turbodieselech 1.6 DI-D a 2.2 DI-D. Nabídnutí plug-in hybridu je pravděpodobné, hlavně s ohledem na důraz značky kladený na tento druh pohonu.

Konkurent pro Qashqai je součástí plánů Mitsubishi na expanzi v segmentu SUV a crossoveru. Japonský výrobce rovněž pracuje na malém SUV, zvažuje se také nabídnutí 4,8 metru dlouhého SUV Pajero Sport i v Evropě, které se už dnes prodává v Asii. Do konce dekády by měly být nahrazeny i stávající modely Outlander a Pajero. Budoucnost ASX je nejistá, zatím ve výrobě zůstane, postupně by ale mohlo být nepřímo nahrazeno dvěma modely – letos představeným kompaktním crossoverem a později nabídnutým malým SUV.

David Bureš
Diskuze (16)
4. 1. 2017 07:32
Zrcátka? :D
Jako je to fakt pěkný auto, ale ty zrcátka? Tam asi nic nebude vidět >:D
Avatar - removed
3. 1. 2017 22:00
Re: Nevím,
A nekrade se :-)
Avatar - 3_diamanty
3. 1. 2017 21:00
Re: Nevím,
ASX s novou aktualnou dynamickou maskou by malo byt az do roku 2020 co som cital.... potom zrejme uz definitivne skonci a jeho miesto zaujmu nejake tie novsie hybridne crossovery ktore ho tak nejak nepriamo nahradia....

ASX nielen ze skvele jazdi a je robustne a nezlakne sa ani nejakeho toho "terenu" mimo asfalt .... ale na danom podoryse nenajdes priestornejsie rodinne auto... to auto je kabinou priestornejsie ako octavia... pritom ma dlzku mensiu ako hatch ceed alebo rapid spaceback.... k tomu vsetkemu ma uz aj solidny kufor a velmi vydareny a oblubeny 1,6 mivec benzin ( za mna jedna z top 1,6 atmo aku dnes mame na trhu ) ... pritom aj cena je prijemna.... koniec koncov predaje ASX u vas to len potvrdzuju ... a zrovna prave sukromnici toto auto maju radi ... ale necudujem sa... ;-)
Avatar - Beefcake
3. 1. 2017 20:22
asx
Tiez si myslim, ze ASX je ten pravy crossover, tak naco spekulovat. Aj ked s Outlanderom zdiela podvozok i ine casti, takze by sa dal technikou zaradit aj medzi SUV. Nakoniec, preco nie, ked je tam udajne aj P3008 8-s
Avatar - WinDiesel
3. 1. 2017 19:17
Re: Zpětná zrcátka
to jsem si hrál s autíčkama "angličáky" musely být made in Homg Kong :-) nejradši jsem si hrál s "buggynou" která dost připomínala dnešní SUV