Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Výbuch nálože v autě si v Bagdádu vyžádal nejméně 13 mrtvých

Svět

  10:32
BAGDÁD - Nejméně 13 mrtvých a na pět desítek zraněných si vyžádal v neděli ráno ve východní části Bagdádu výbuch nálože v automobilu, kterou odpálil sebevražedný atentátník. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na policejní a lékařské zdroje.

Lidé zkoumají trosky automobilu, který explodoval na zeleninovém trhu v Bagdádu. Výbuch zabil 13 lidí. foto: Reuters

Terčem útoku byl zeleninový trh ve čtvrti Džamila, kterou převážně obývají šíité, dodala agentura. Řidič vyhodil auto do povětří u hlavního vchodu ve chvíli, kdy na něho spustila palbu strážní hlídka.

K útoku se přihlásil na internetu Islámský stát (IS). V posledních letech jsou útoky vesměs dílem jeho ozbrojenců, kteří vyznávají sunnitskou verzi islámu a kteří šíity označují za heretiky.

Policie zkoumá trosky automobilu, který explodoval na zeleninovém trhu v...
Výbuch automobilu na zeleninovém trhu v Bagdádu zabil 13 lidí.

IS se marně snaží údery na civilní cíle v hlubokém iráckém zázemí oslabit ofenzívu proti Mosulu na severu země, které je jeho hlavní baštou v zemi. Irácká armáda s podporou USA dobývá Mosul od poloviny října.

Naposledy se irácká metropole stala cílem podobného útoku 31. prosince, kdy při dvojím výbuchu zahynuly tři desítky osob a více než 50 jich utrpělo zranění.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč