Hlavní obsah

Helmet přijedou do Prahy s novou deskou

– Praha
Novinky,

Americká rocková skupina Helmet vystoupí 21. ledna v pražském Lucerna Music Baru v rámci turné k loňské desce Death To The World, které natočila po šestileté pauze. Helmet vedení Page Hamiltonem patří k významným kapelám na scéně tvrdé hudby, kterou obohatili o osobitý přístup.

Foto: LMB

Helmet

Článek

Helmet se dali dohromady v roce 1989, tedy v době, kdy se tvrdé hudba snažila vymanit z metalových klišé. Sami k jejímu posunu přispěli. Sice čerpali z hardrocku, ale využívali sekanou hardcorovou rytmiku a jazzové postupy. Hamilton začínal s jazzem, než se vrhl na rock, a synkopovaná hra je mu vlastní.

Přestože se na počátku devadesátých let objevila řada nových stylů, jako industriální metal, noise rock, crossover a rap-core nebo grunge, které se odrážely i v tvorbě Helmet, skupina se ani na jeden z nich nezaměřila a zachovávala si své vlastní pojetí.

V devadesátých letech vydala skupina ceněná alba Meantime, Betty a Aftertaste, než se v roce 1998 rozpadla. Hamilton chvíli doprovázel Davida Bowieho a věnoval se nahrávání filmové hudby s Elliotem Goldenthalem (mj. Titus). Občas hrál i s vlastní kapelou Gandhi.

V roce 2004 se ji rozhodl Helmet obnovit s novými členy. V témže roce vydala skupina album Size Matters. Od té doby natočila další tři. V roce 2008 zahrála na festivalu rock For People. [celá zpráva]

Na celém turné před Helmet vystupuje duo Local H z Illionis, jedna z prvních kapel, která hrála v obsazení tvořeném jen kytaristou a bubeníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám