Hlavní obsah

Ronaldo si přiletěl do Curychu pro další trofej. Vyhlásí ho FIFA skutečně nejlepším fotbalistou světa?

Curych/Praha

Šest let vydrželo partnerství FIFA a francouzského časopisu France Football, takže po šest let byl vyhlašován jen jeden nejlepší fotbalista světa. Jemu patřil tolik ceněný Ballon d´Or, tedy Zlatý míč, po němž touží od roku 1956 každý fotbalista. Partnerství ovšem nevydrželo dlouho a cesty se zase rozdělily. Cristiano Ronaldo se stal držitelem Zlatého míče za rok 2016 udělovaného France Footbalem a v sobotním ligovém zápase madridského Realu s Granadou se s ním pochlubil na Santiago Bernabéu. Nejlepším hráč světa FIFA však bude vyhlášen dnes na slavnostním galavečeru FIFA Football Awards 2017 ve švýcarském Curychu.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Cristiano Ronaldo se Zlatým míčem za rok 2016.

Článek
Fotogalerie

Zůstali už jen tři ... Z původních 23 uchazečů aspirujících na ocenění nejlepší hráč světa si na pódium přijde některý z trojice Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann nebo Lionel Messi. Podle zákulisních informací ale vše svědčí o tom, že korunován bude Portugalec Ronaldo, který ke Zlatému míči přidá další individuální poctu.

Ani Ronaldo se ostatně netají,  že si chce zbrusu novou trofej, kterou nechala FIFA vyrobit ve Švýcarsku, odvézt.

Rok 2016 byl Ronaldovým rokem

Získal by ji zaslouženě, protože rok 2016 byl jeho rokem, neboť se stal hned dvakrát evropským šampiónem. Nejprve s madridským Realem vyhrál Ligu mistrů, v níž navíc nastřílel 16 gólů, poté s portugalskou reprezentací triumfoval na evropském šampionátu ve Francii.

O třiadvaceti aspirantech i konečném pořadí nejlepších fotbalistů světa rozhodovali v anketě FIFA trenéři a kapitáni reprezentačních mužstev, vybraní novináři a zároveň i fanoušci. Jisté je, že za zmiňovanou trojicí skončí takoví borci, jako je Agüero, Bale, Buffon, Ibrahimovic, Iniesta, Lewandovski, Neuer, Neymar, Pogba, Suárez, Vardy a spol., kteří v širším třiadvacetičlenném výběru figurovali.

Mezi trenéry pak aspiruje na oceněné tvůrce zázraku zvaného Leicester Claudio Ranieri, kouč portugalských mistrů Evropy Fernando Santos a společně s nimi pak Zinedine Zidane, který hned v první trenérské sezóně dovedl Real Madrid k triumfu v Lize mistrů.

Cena i pro fanoušky

Během curyšského podvečera bude vyhlášena i nejlepší jedenáctka světa, oceněn nejkrásnější gól vstřelený mezi 30. zářím 2015 a 30. zářím 2016, jehož autor obdrží cenu Ference Puskáse.

Dojde ovšem i na ocenění činu fair play a také na vyhlášení nejlepších fanoušků.

Rozhodne se mezi příznivci islandské reprezentace, jejichž fandění na ME ve Francii patřilo k vrcholným zážitkům šampionátu, příznivci nizozemského Haagu, kteří před zápasem s Feyenoordem naházeli na trávník plyšové hračky jako svůj dar pro dětskou nemocnici v Rotterdamu.

O cenu se ucházejí i fandové Liverpoolu a Borusie Dortmund, kteří ve čtvrtfinále Evropské ligy společně zpívali klubovou hymnu Reds při vzpomínce na tragédii na stadiónu Hillsborough, kde před sedmadvaceti lety během semifinálového utkání FA Cupu mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest zemřelo 96 fanoušků.

Slavnostní galavečer FIFA Football Awards 2017 v Curychu začíná v 18:30 a přímým přenosem ho vysílá Eurosport 1.

Kdo by měl být vyhlášen nejlepším hráčem světa?
Cristiano Ronaldo
63,7 %
Lionel Messi
30,1 %
Antoine Griezmann
6,2 %
Celkem hlasovalo 1649 čtenářů.

Reklama