Hlavní obsah

České startupy zakládají nejčastěji muži

Startupy v Česku zakládají v 80 procentech případů muži, v Polsku a na Slovensku je to zhruba 70 procent. Zhruba čtyři pětiny zakladatelů v těchto třech zemích jsou ve věkové skupině 20 až 40 let a v 70 procentech mají vysokoškolské vzdělání. Vyplývá to ze studie Aspen Institute Prague, kterou na tiskové konferenci StartupYardu zveřejnila zástupkyně ředitele institutu Maria Staszkiewiczová.

Článek

"Startupy zakládají především muži vysokoškoláci s diplomem z humanitních i technických škol. Jejich podnikatelské záměry ale spojuje jedno, mnohem častěji než inovativní řešení z klíčových technologií (nanotechnologií, pokročilých materiálů či výrobních technologií) nabízí nové softwarové produkty," uvedla Staszkiewiczová.

Více než polovina zakladatelů a šéfů jsou třicátníci, hodně z nich má zkušenosti z firemního prostředí nebo z dřívějších podnikatelských aktivit. Většina zkoumaných startupů (téměř 80 procent) se nachází v raných vývojových fázích, během kterých své podnikání financuje vlastním kapitálem (78 procent). Závislost na něm chtějí v nejbližším půlroce zmírnit především spojením se strategickým investorem nebo takzvaným andělským investorem. To je podnikatel, který poskytuje kapitál pro zakládání podniků, obvykle výměnou za podíl ve společnosti či podílu na zisku společnosti.

V ČR nejčastěji software

Většina startupů ve sledovaných zemích sídlí v hlavních městech. Více než dvě třetiny z nich mají sídlo na Slovensku, v Česku je to 59 procent. Velká většina z nich byla založena v posledních čtyřech letech. Obvykle zaměstnávají méně než deset lidí. Ovšem v Polsku má téměř pětina startupů více než deset zaměstnanců.

"Většina českých startupů nabízí nové produkty a služby na bázi softwaru, a to častěji než klíčové inovativní technologie. SaaS web (model nasazení softwaru, kdy provozovatel služby hostuje aplikaci) a mobilní softwarové služby jsou hlavním sektorem, kde působí české a slovenské startupy. Naopak v Polsku je to oblast e-commerce a ekonomického softwaru spolu s mobilními aplikacemi," doplnila Staszkiewiczová.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám