Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nedokončená rekonstrukce. Divadlo Na zábradlí začne hrát v Komedii

Kultura

  19:00
PRAHA - Druhou část sezony soubor pražského Divadla Na zábradlí odehraje v Divadle Komedie, které je od jara loňského roku prázdné. Na novou adresu v Jungmannově ulici se ansámbl přesune ze smíchovského Švandova divadla.

Divadlo Na zábradlí foto: www.nazabradli.cz, Igor Chmela

Důvodem dvou navazujících hostování je zatím nedokončená rekonstrukce domovské scény na vltavském nábřeží, oznámila mluvčí této scény Alexandra Poláková. Společně s Divadlem Na zábradlí se v Komedii dočasně usídlí i Divadlo Verze a soubor Masopust.

Oblomov jako hrdina dneška. Na Zábradlí uzavřou sezónu ruskou klasikou

„Jsme magistrátu vděčni za možnost uvádět náš repertoár právě v Komedii. Předcházela tomu řada jednání s radním pro kulturu Janem Wolfem a následné úpravy prostor této scény,“ komentoval to ředitel Divadla Na zábradlí Petr Štědroň. Podle něj jde o krásné místo s bohatou divadelní historií. Budou tam pravidelně hrát a zkoušet nové inscenace, které po dokončení rekonstrukce Divadla Na zábradlí letos v září přenesou na svou domovskou scénu na Anenském náměstí.

Prvním představením v Komedii budou 16. února Požitkáři s Ditou Kaplanovou, Magdalénou Sidonovou, Janou Plodkovou, Anežkou Kubátovou, Leošem Nohou, Honzou Hájkem, Miloslavem Königem, Petrem Jeništou a Jakubem Žáčkem. Cenou divadelní kritiky 2014 ověnčená inscenace nabízí podle Polákové groteskní pohled na hluboké téma života a smrti, podpořené nadsázkou, humorem i smutnými tóny.

„Jen o několik dní později, konkrétně 22. února, se uskuteční 100. repríza inscenace Korespondence V+W, která patří ke stálicím našeho repertoáru a těší se neutuchajícímu zájmu diváků i odborné veřejnosti,“ dodala mluvčí. V únoru se naplno rozběhnou přípravy nové inscenace s názvem Macbeth - Too Much Blood, které vyvrcholí 7. dubna premiérou. Nesmrtelná Shakespearova tragédie v autorském pojetí režiséra Davida Jařaba bude výzvou především pro Miloslava Königa a Anežku Kubátovou, kteří ztvární hlavní role.

„Druhou novinkou bude v červnu inscenace o nejslavnějším světovém pohádkáři Hansi Christianu Andersenovi v režii Jana Mikuláška. V obou připravovaných premiérách se představí nová členka hereckého souboru Johana Matoušková, známá už z inscenací Óm jako Oblomov a Posedlost,“ dodala Poláková.

Předprodej vstupenek na únorová představení Divadla Na zábradlí v Divadle Komedie začne on-line 20. ledna od 11:00 hodin. Pokladna v Komedii bude otevřena od 1. února.

Budovu Divadla Na zábradlí vlastní Praha od roku 1993. V 90. letech přešel sousední dům do rukou soukromníka, který nemá zájem menší prostor, sloužící dnes sousednímu hotelu, divadlu dál pronajímat. Proto bylo nutné vybudovat nový vstup ze dvora. Po opravách za 40 milionů získá scéna i nové zázemí, kavárnu a ve vnitrobloku zastřešený foyer.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!