Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ruský biatlon dostal od mezinárodního svazu ultimátum, aby se vyjádřil k dopingu

Sport

  21:30
anterselva - Vedení Mezinárodní biatlonové unie (IBU) na dnešním mimořádném zasedání v dějišti Světového poháru v Anterselvě zahájilo formálně řízení s ruským svazem kvůli podezření z dopingu. Ruský svaz se má do 5. února vyjádřit, jakou roli hrál v údajném státem řízeném dopingovém systému.

Ruský svaz dostal od IBU nařízení, aby se vyjádřil k organizovanému dopingu. foto: Český biatlon - Petr Slavík

Koukalová přišla ve finiši o triumf. Biatlonisté ve štafetě střelecky selhali

Rusko tak prozatím uniklo přísnému trestu, jímž mohlo být i kompletní vyřazení reprezentace ze Světového poháru. Vedení IBU bude znovu zasedat před mistrovstvím světa v Hochfilzenu, které začne 9. února.

K ráznému boji proti organizovanému dopingu v Rusku vyzvali IBU mimo jiné i sami biatlonisté.

Výzvu českého reprezentanta Michala Šlesingra a Francouze Martina Fourcada podepsalo více než 150 závodníků. Biatlonové unii také napsal otevřený dopis předseda českého svazu Jiří Hamza, jenž požadoval razantní zpřísnění trestů pro podvodníky.

Výzva sportovců a funkcionářů byla reakcí na druhou zprávu Světové antidopingové agentury (WADA), podle níž se organizovaný doping v Rusku týkal i 31 biatlonistů.

Michal Krčmář v Anterselvě potvrdil svou výbornou formu
Česká biatlonistka Eva Puskarčíková.

V prosinci byly předběžně suspendovány Olga Viluchinová a Jana Romanovová, které už ukončily kariéru. Pokud by jim byl doping prokázán, dodatečně by se mohly posunout na pódium v závodu štafet na olympijských hrách v Soči původně čtvrté Češky.

Proti zbylým 29 nejmenovaným ruským biatlonistům zahájila IBU formálně řízení a dnes oznámila, že 22 jich bylo zastaveno kvůli nedostatku důkazů. Vyšetřování sedmi případů stále probíhá.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...