Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Girfalco Azkarra bude elektrická tříkolová raketa

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Atelier Girfalco Limitée hodlá v letošním roce zahájit výrobu elektřinou poháněných tříkolek, které mají patřit k nejrychleji akcelerujícím vozidlům schváleným pro běžný silniční provoz.

Atelier Girfalco Limitée se sídlem v Boucherville v kanadském Quebecu založili pánové Simon Luc Bouchard, Charles-Antoin Bonin a Sam Kandaleft. Cílem jejich společnosti je výroba elektřinou poháněného roadsteru na třech kolech s výkony, odpovídajícími minimálně v oblasti akcelerace těm nejlepším supersportům současnosti.

Tento stroj pojmenovaný Azkarra sází na koncepci s nezávislým zavěšením předních kol a pohonem jediného zadního kola. Podobné řešení ostatně nabízí i brutální Polaris Slingshot, ale ten sází na benzinový motor, zatímco kanadská tříkolka má být elektromobilem.

Pod značkou Girfalco má být na trh vedle standardního modelu Azkarra uvedena i ostřejší verze Azkarra S. Obě bude spojovat koncepce podvozku s rozvorem 2400 mm a rozchodem 1778 mm i design, ale model Azkarra S vedle výrazně vyššího výkonu nabídne i pohon všech tří kol.

Základní model Girfalco Azkarra bude vybaven elektromotorem s maximálním výkonem 75 kW a točivým momentem až 1000 N.m. Tyto hodnoty mají stroji o hmotnosti 480 kg zajistit akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,5 s a maximální rychlost kolem 200 km/h.

Ostřejší model Girfalco Azkarra S má nabízet maximální výkon 225 kW a točivý moment až 3000 N.m. Hmotnost tříkolky se přitom zvýší jen na 510 kg, zatímco jízdní výkony se změní výrazně a to především v případě zrychlení z 0 na 100 km/h, u nějž uvedeno jen 2,5 s. Maximální rychlost této verze má být okolo 240 km/h.

Atelier Girfalco Limitée neuvádí kapacitu baterií a ani čas potřebný k dobití na jejich plnou kapacitu, ale zmiňuje, že dojezd na jedno nabití u obou verzí se má pohybovat okolo 200 km. Navíc tříkolky Azkarra i Azkarra S nabídnou možnost volby jízdních režimů pojmenovaných Eco, Normal a Sportiva.

Kanadská firma nemá nijak extrémní představy o počtech vyrobených exemplářů a předpokládá spíše kusovou výrobu svých tříkolek. Ceny pak mají u základní verze Azkarra začínat na částce 67.500 kanadských dolarů (kolem 1.310.000 Kč) a u provedení Azkarra S je cena stanovena na 97.500 kanadských dolarů (zhruba 1.885.000 Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)