Hlavní obsah

Češi mají v šuplících osm miliónů nepoužívaných mobilů

Češi mají doma kolem osmi miliónů nepoužívaných mobilních telefonů. Přístroje obsahují mimo jiné 2800 kg stříbra, ale také nebezpečné látky, jako jsou arzen, kadmium a rtuť. Uvedla to firma Asekol, která se zabývá ekologickým sběrem elektrospotřebičů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Průměrná doba používání mobilního telefonu je podle Asekolu 12 až 18 měsíců. "V Česku ročně mění telefon zhruba čtvrtina občanů, to znamená 2,5 miliónu prodaných mobilů. Počet nepoužívaných a dosud nevyhozených telefonů v ČR je odhadován až na osm miliónů," uvedla mluvčí Asekolu Martina Martínková.

V rámci akce "Věnuj mobil", kdy odevzdání telefonu pomáhá dětem v dětských domovech, Asekol recykloval 121 229 mobilů. Vedle recyklace mohou lidé nepožívané ale funkční přístroje nabídnout k výkupu, kdy se přístroj dostane znovu do prodeje.

Mobily obsahují mnoho cenných kovů, jež lze po recyklaci znovu použít ve výrobě. Například z pěti miliónů nepoužívaných mobilních telefonů by se mohlo recyklací získat až 120 kilogramů zlata, 45 kg paladia, 1 250 kg stříbra, 45 000 kg mědi a z baterií 19 000 kg kobaltu.

Apple vytěžil téměř tunu zlata

O tom, jak může být stará elektronika cenná, ví své společnost Apple. Ta nabízí již delší dobu uživatelům výměnou za starou a již nepotřebnou elektroniku s logem nakousnutého jablka kredity, které mohou být následně využity při nákupu hudby nebo aplikací v internetovém obchodě App Store.

Touto cestou se americkému podniku podařilo předloni získat bezmála 28 tisíc tun materiálu. Jak upozornil server Cult Of Mac, ten měl hodnotu zhruba 50 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než 1,2 miliardy korun.

Sluší se však podotknout, že největší podíl na této částce dělalo zlato, které se běžně používá pro některé obvody na základních deskách elektroniky. Například každý iPhone obsahuje několik desítek miligramů zlata. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám