Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Švýcarská legenda je zpět! Federer zdolal Nadala a má 18. grandslamový titul

Sport

  13:15aktualizováno  13:44
MELBOURNE - Švýcar Roger Federer se vrátil po půlroční pauze zaviněné zraněným kolenem na grandslamovém turnaji 18. titulem z turnajů „velké čtyřky“. Ve finále Australian Open dokázal v pěti setech po třech hodinách a 40 minutách v úchvatné pětisetové bitvě 6:4, 3:6, 6:1, 3:6 a 6:3 porazit svého velkého rivala Španěla Rafaela Nadala.

Roger Federer slaví. foto: Reuters

Federer se navíc stal v pětatřiceti letech druhým nejstarším vítězem grandslamového turnaje v historii. V tabulkých je před ním pouze Australan Ken Rosewell, který ovládl stejný turnaj v roce 1972 ve věku 37 let, 2 měsíce a jeden den.

Švýcar navázal na prvním grandslamu sezony v Melbourne na triumfy z let 2004, 2006, 2007 a 2010. Na turnajích velké čtyřky triumfoval poprvé od Wimbledonu v roce 2012, s Rafaelem Nadalem se potkal ve finále grandslamového turnaje poprvé od French Open 2011, kde slavil Španěl.

Tak psal znovuzrozený Federer v epické bitvě s Nadalem tenisovou historii

O pět let mladší Nadal naopak nedosáhl na první grandslamový vavřín od French Open 2014 a nezopakoval titul z Melbourne v roce 2009. Pokud by se mu to povedlo, stal by se po Royi Emersonovi a Rodu Laverovi teprve třetím hráčem a prvním v open éře, který ovládl každý turnaj velké čtyřky dvakrát.

„Tenis je tvrdý sport, nejsou v něm žádné remízy. Pokud by byly, velmi rád bych dnes remízu přijal a podělil se o výhru s Rafou,“ řekl Federer při vyhlášení. „Tenhle titul je mezníkem v mé kariéře. Prožil jsem těžkých šest měsíců. Nebyl jsem si jistý, jak to půjde, ale dokázal jsem to,“ dodal Federer, jenž od Wimbledonu laboroval s operovaným kolenem.

Roger Federer s trofejí pro šampiona Australian Open.
Rafael Nadal a Rod Laver po finále Australian Open 2017.

Nadal zase předčasně ukončil minulou sezonu v říjnu kvůli zranění zápěstí. „Roger hrál po té dlouhé pauze neuvěřitelně a myslím, že si to dnes zasloužil o malinko víc než já,“ uznal Nadal. „I já jsem v Austrálii prožil skvělý měsíc, což je pro mě výborná zpráva. Věřím, že pokud bude mé tělo ve správné kondici, můžu před sebou mít skvělý rok, protože cítím, že hraji dobře,“ dodal rodák z Mallorky.

Úvod patřil Federerovi. Ve výměnách byl důraznější, v sedmém gamu si nabíhaným vítězným volejem připravil první dva brejkboly a hned ten úvodní po Nadalově autu využil. Sadu ukončil za 34 minut esem.

Španěl poté zrychlil hru a v druhém gamu druhého setu poprvé sebral soupeřovi servis. Federer byl rozhozený a další chybou pomohl Nadalovi k vedení 4:0. Pak sice Švýcar jeden brejk umazal, ale sadu už nezachránil.

Ve třetím setu předvedl Federer hvězdný tenis. V úvodním gamu třemi esy zažehnal tři brejkboly a vzápětí získal Španělův servis. Švýcarská legenda v té chvíli vůbec nekazila a k úžasu beznadějně vyprodané Rod Laver Areny bodovala vítěznými údery při výměnách od základní čáry i z returnu.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open

(tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů)

MUŽI:

Dvouhra - finále: Federer (17-Švýc.) - Nadal (9-Šp.) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Smíšená čtyřhra - finále: Spearsová, Cabal (USA/Kol.) - Mirzaová, Dodig (2-Indie/Chorv.) 6:2, 6:4.

Federer vyhrál sadu 6:1, ale obraz hry se pak znovu otočil. Švýcar za stavu 1:2 po sérii nevynucených chyb ztratil podání a Nadal výrazně ožil. Vzápětí udržel servis i díky famóznímu obrannému forhendu křížem a bez problémů dotáhl zápas do rozhodujícího pátého dějství, které si obě legendy proti sobě zahrály poprvé od finále Australian Open v roce 2009.

Federer vypadal unaveně a vyžádal si přestávku. Obě bývalé světové jedničky, které vinou zranění spadly v žebříčku z nejvyšších příček, poté v pátém setu předvedly nadšenému publiku vrcholné představení.

Nadal hned v úvodu získal brejk, Švýcar ale nesložil zbraně. Při každém z následných tří Španělových podání se dostal k brejkbolu a na šestý pokus po Nadalově autu srovnal na 3:3. Rozjetý Federer soupeře zatlačil, za stavu 4:3 proměnil pátý brejkbol a zápas už nepustil. Při svém podání proměnil druhý mečbol, jeho úder na čáru stvrdilo „jestřábí oko“.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...