Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle funguje volant ve formuli1! Co všechno pilot ovládá během jediného kola?

David Bureš
Diskuze (3)
Volanty ve Formuli 1 už dávno neovládají jen přední kola monopostů. Umístěno je na nich množství tlačítek, pomocí nichž jezdci mohou upravit různá nastavení vozu.

Řízení formule 1 už dávno není jen o zařazení správného převodového stupně, plného plynu na všech rovinkách, trefování apexů a zvládnutí všemožných smyků. Pilot do určité míry může změnit i nastavení svého monopostu, což jezdci pro dosažení co nejlepšího času samozřejmě dělají. Přiložené video zachycené na Velké ceně Evropy 2016 vám ukáže, co takový Nico Rosberg, šampion loňské sezony, musí všechno udělat během jednoho kvalifikačního kola.

Rosberg během jediného konkrétního kola na okruhu v ázerbájdžánském Baku provedl hned 13 změn nastavení svého vozidla. A to samozřejmě nepočítáme změny převodových stupňů nahoru a dolů.

Nejprve na cílové rovince upravil nastavení aktivní aerodynamiky pro vyšší rychlost, neboli otevřel klapku v zadním spoileru systému DRS (Drag Reduciton System) pro snížení odporu vzduchu. Tento systém může být využíván pouze na vyhrazených rovinkách a jen v určitých situacích. Během samotného závodu ho třeba jezdec může sepnout pouze jako pomocníka při předjíždění, když je maximálně jednu sekundu za vozem vpředu, navíc nesmí být použit během prvních dvou závodních kol.

Před první zatáčkou Rosberg zase DRS vypnul, aby měl v oblouku více přilnavosti. Následně si v různých zatáčkách upravoval nastavení brzd. Takzvaným BMIG (Brake Migration) jezdec nastavuje rovnováhu brzdné síly mezi přední a zadní nápravou, zatímco pomocí BBaL (Brake Balance) ladí rozdělení brzdné síly mezi levnými a pravými koly. Výsledkem je ideální zpomalení a natočení vozu před každou zatáčkou.

Vedle toho volant pilotům ukazuje množství dalších informací. Výstražná světla upozorňují na vyvěšení červených, žlutých nebo modrých vlajek, diody zase signalizují správný moment k přeřazení. Další tlačítka pak zapnou radiovou komunikaci s boxy, omezí rychlost (pro jízdu v boxové uličce) nebo upozorní tým na předčasný vjezd do boxů. Pomocí dalších tlačítek pak jezdec může upravit i nastavení dalších systémů monopostu.

Jestli jste si tedy dodnes mysleli, že dnešní Formule 1 je z řidičského pohledu nuda, přiložené video jistě změnilo váš názor. Jezdci už sice hrdinsky nevyrovnávají smyky v každé zatáčce jako kdysi, nutnost úpravy nastavení monopostu ale znamená, že práce mají stále dost a dost. Bez perfektní koncentrace by totiž jízdu nezvládli.

David Bureš
Diskuze (3)
31. 1. 2017 14:01
Já bych uvítal raději....
....popis a fotografii alespoň některého současného volantu s podrobnější specifikací jeho funkcí, třeba něco na způsob [odkaz] (a celý článek [odkaz] )
Myslím, že i současné formule budou mít knoflíky na pití, komunikaci s boxy, průjezd boxy, činnost diferenciálu, jízdu při safety car, různé režimy podle použitých pneumatik.... .Podle aktuálních předpisů mohou probíhat i změny na volantech.

To by mě zajímalo víc, než video, kde není skoro nic vidět a popis úkonu blikne na zlomek vteřiny. Text článku je na můj vkus příliš povšechný, obsahuje málo informací a ani ty nejsou dost podrobné.

Sorry, ale tento článek a i video jsou spíš pro děti.
31. 1. 2017 07:30
Re: Nikde jsem nenašel ladění rádia
Ano, take tlacitko "chcipni a jed", upozorneni na vypalujici se DPF a blizici se nizkoemisni zonu. Zlaty osmdesaty...
Avatar - Hanson
31. 1. 2017 05:01
Nikde jsem nenašel ladění rádia
přepínání stanic a CD. Na to bych musel mít vysokou školu >:D