Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 mělo skončit již před téměř třiceti lety

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Automobilka Porsche se v polovině sedmdesátých let připravovala na ukončení výroby vozů s motorem za zadní nápravou. Model 911 SC měl být poslední, ale nakonec vše dopadlo zcela jinak.

Vedení automobilky Porsche plánovalo ve druhé polovině sedmdesátých let zásadní proměnu nabídky svých modelů. Vzduchem chlazené šestiválce se měly stát minulostí již na počátku osmdesátých let a spolu s nimi měla z nabídky zmizet i celá modelová řada 911 a koncepce s motorem uloženým až za zadní nápravou.

Prvním náznakem, že se Porsche hodlá vydat směrem zcela nové koncepce, se stal v roce 1976 na trh uvedený čtyřválcový model 924. Tento náznak byl tehdy velmi jemný, vždyť jeho předchůdce model 914, taky neměl motor za zadní nápravou.

Dalším mnohem výraznějším náznakem se již stalo uvedení osmiválcového modelu 928 na autosalonu v Ženevě v roce 1977. Tradiční devětsetjedenáctka s plochým vzduchem chlazeným šestiválcem se v ceníku své značky dostalo do sevření dvojice moderních vozů s koncepcí transaxle a kapalinou chlazenými motory.

Poslední indicií blížícího se konce se stalo představení Porsche 911 SC. Právě při jeho příchodu v roce 1977 bylo příznivcům značky jasné, že konec řady 911 se blíží, protože zkratkou SC se v letech 1963 až 1965 honosila i poslední verze modelové řady 356, která byla vyráběna zároveň se svým nástupcem v podobě řady 911, kterou nyní čekal podobný osud.

Porsche 911 SC zamířilo na trh s tradičními karoseriemi kupé a Targa, v jejichž zádi pracoval plochý šestiválec o objemu 2994 cm3, který díky použití katalyzátoru a dalším úpravám pro snížení emisí škodlivých výfukových plynů disponoval výkonem 132 kW (180 k), což bylo sice méně než u předchozího provedení, ale došlo k dalšímu zvýšení spolehlivosti při zachování stále velmi dobrých dynamických schopností.

Severoamerický magazín Car and Driver o této verzi ostatně napsal, že představuje doposud možná tu nejlepší devětsetjedenáctku v celé její historii. Vyzdvihovány byly jízdní výkony, ovladatelnost i praktičnost pro každodenní provoz, naopak k negativům patřila spotřeba paliva, která se v průměru mohla pohybovat i okolo 18 litrů.

Právě pozitivní přijetí 911 SC odbornou veřejností a obnovení zájmu ze strany zákazníků stálo za skutečností, že Porsche tento model nevypustilo v tichosti ze svého výrobního programu, ale naopak mu věnovalo další péči, protože pro tehdy poměrně malou automobilku představoval jeden z jejích nejpevnějších pilířů.

Porsche se sice snažilo na přelomu sedmdesátých let o útlum produkce řady 911 a to včetně špičkového provedení Turbo a naopak o zvýšení produkce modelů 924 a 928.

To se do jisté míry dařilo u malého čtyřválce, u nějž díky poptávce výroba stoupla ze 74 vozů na 86 vozů za den, ale stále to bylo o 20 % pod plánovanými 120 vozy za den. Osmiválcový model 928 měl situaci ještě složitější. V jeho případě se tehdy výroba pohybovala okolo 22 vozů denně, což řada 911 včetně modelu Turbo i přes snahy o její útlum se svými zhruba 40 až 45 vozy denně hravě překonával.

Plány na náhradu modelové řady 911 širokou paletou modelů na základech typů 924 a 928 pak byl pro Porsche v jeho tehdejší finanční situaci navíc příliš ambiciózní. Realizace a dotažení do sériové produkce se jich dočkalo jen několik a to především u čtyřválců, zatímco osmiválec 928 se rozšíření své nabídky o provedení Targa či výkonnější Turbo nedočkal.

Z dnešního pohledu lze konstatovat, že zákazníci nepřijali model 928 jako přímého nástupce řady 911, protože vedle ní tento model nepůsobil tak sportovním dojmem, ale byl vlastně skvělým GT, zatímco devětsetjedenáctka byla ještě stále sporťákem a to především na důležitém severoamerickém trhu.

Vedení automobilky Porsche proto namísto ukončení výroby řady 911 rozhodlo o jejím dalším rozvoji a rozšiřování. V roce 1980 byla například pro severoamerický trh určena speciální série Porsche 911 SC Weissach Edition, pojmenovaná podle německého města, v němž má automobilka své vývojové a sportovní středisko. Karoserie této edice se pyšnila rozměrným zadním spoilerem, kola nesla metalický lak a v interiéru nechybělo kožené čalounění.

Potenciál ukrytý v modelu 911 pak odhalila automobilka v roce 1981, když na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem představila koncept Porsche 911 Turbo Cabrio, který ohromil zcela otevřenou karoserií bez ochranného oblouku i technikou spojující přeplňovaný šestiválec s pohonem všech kol.

Do sériové produkce zamířila třetí karosářská varianta Porsche 911 v podobě kabrioletu, vycházejícího právě z této studie, v březnu roku 1983. Provedení karoserie bylo sice zachováno, ale ukrývalo techniku standardního modelu SC, jehož třílitr tehdy nabízel 150 kW (204 k). V první roce na trhu zaznamenal kabriolet velký prodejní úspěch, když bylo prodáno přes 4000 vozů.

Původně plánované ukončení produkce Porsche 911 právě provedením SC bylo díky obchodním úspěchům zažehnáno a ve Weissachu se pracovalo na další důkladné modernizaci devětsetjedenáctky pro osmdesátá léta.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
1. 2. 2017 09:11
Re: Emise boxéra s počtvercovými válci
Správně - nadčtvercové, a to má pro splnění emisí své důvody.

Plnit i nesmyslné emisní předpisy úředníků musejí všichni.
1. 2. 2017 07:47
Re: Emise boxéra s počtvercovými válci
A proc by boxer od Subaru nemel plnit emise jako jakykoli jiny ctyrvalec? mimochodem vsechny soucasne motory mimo 2,5l jsou nadctvercove...

U porsche emise az tak nehraji roli, stejne jako u jinych sportaku, zakaznici to zaplati
31. 1. 2017 16:17
Emise boxéra s počtvercovými válci
Ano, je s podivem, že jak Porsche, tak Subaru s jejich z důvodu zástavby podčtvecovými válci boxérů dokáží udržet emise.
31. 1. 2017 16:08
Re: 911
Jo,jo. Kraťounký rozvor s velkou hmotou za zadní nápravou!

911 je legenda vzniklá z Brouka, který má své kořeny v Tatře v r.1933 a největší div na ní je v kumštu něco tak překonaného umět prodávat po tolik desetiletí.
31. 1. 2017 16:04
924,928
Tyto typy byly tehdy pod vedením dlouhodobého designera Lapina (Estonec) opatrně představeny starému pánovi s tím, že je vyhodí. Ale on prý pronesl památnou větu: "No, když myslíte, že to je dobré, tak to postavte." Tuto historku jsem slyšel na vlastní uši přímo od p.Lapina na setkání čtenářů časopisu "Automobil" svolaného jeho šéfredaktorem Ing. Milanem Jozífem u příležitosti vyhlášení výsledků amaterské designerské soutěže někdy na začátku devadesátkých let.
Oba typy jsou dnes sběratelské raritky a jsou vidět i v Americe (konkrétně jsem je viděl v Kalifornii a to nejen na pravidelném nedělně-dopoledním setkání starých sporťáků na ploše před vývojovým střediskem Mazdy, ale i běžně na silnici).

911 je legenda vzniklá z Brouka, který má své kořeny v Tatře v r.1933 a největší div na ní je v kumštu něco tak překonaného umět prodávat po tolik desetiletí.