Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla Model S a BMW i3: Elektromobilům se v nárazových testech zrovna nedařilo...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
Elektromobily Tesla Model S a BMW i3 si z nárazových testů organizace IIHS neodvezly nejvyšší ocenění a byly zastíněny hybridními modely Toyota Prius Prime a Chevrolet Volt.

Tesla Model S si v roce 2013 podle tehdejší metodiky hodnocení nárazových testů organizace NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) odvezl nejvyšší hodnocení, ale tentokrát se mu v nárazových testech organizace IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) již tolik nedařilo.

BMW i3 bylo účastníkem nárazových testů rovněž již v roce 2013 a tehdy se od organizace Euro NCAP dočkalo hodnocení v podobě čtyř hvězd. Tehdy nedosáhlo na plný počet hvězd zejména kvůli výsledkům v oblasti bezpečnosti chodců a nedostatečné bezpečnostní výbavě. Na nejvyšší hodnocení ovšem nedosáhlo ani nyní v testech IIHS.

Hodnocení nárazových testů severoamerické organizace IIHS se proti těm evropským od Euro NCAP v mnoha ohledech liší. Nejvyšší ocenění v jejich případě nese označení Top Safety Pick, resp. Top Safety Pick+.

Vozy jsou pak u IIHS hodnoceny v následujících kategoriích: čelní náraz s malým přesahem (25 % přední části na straně řidiče), náraz se středním přesahem, boční náraz, pevnost střechy a ochrana hlav a krků cestujících. Aby dosáhly na hodnocení Top Safety Pick, musí v pěti kategoriích dosáhnout známky „dobré,“ přičemž zároveň musí být vybaveny alespoň základním asistentem prevence nárazu.

Za ziskem znaménka plus k označení Top Safety Pick pak stojí hodnocení předních světlometů, které musí být „dobré“ nebo alespoň „chvalitebné“, zatímco hodnocení „slabé“ či dokonce „špatné“ je již nedostačující.

Tesla Model S sice získal nejvyšší hodnocení ve čtyřech z pěti hlavních kategorií, ale v cestě za ziskem titulu Top Safety Pick jej zastavil nárazový test s malým přesahem, který byl hodnocen jako „chvalitebný“. Při něm totiž bezpečnostní pásy umožnily hlavě figuríny tvrdě narazit do volantu i přes nafouknutí airbagu a IIHS k němu pak dodává, že je zde riziko zranění pravé nohy řidiče.

Tyto nedostatky spojené s nárazovým testem s malým přesahem se týkají vozidel modelových ročníků 2016 a 2017 vyrobených po říjnu loňského roku. Mateřská automobilka na hodnocení prakticky okamžitě zareagovala a u vozů vyrobených po 23. lednu letošního roku již mají být nedostatky odstraněny. Ověřit zda tomu tak skutečně je, mají nové testy u IIHS.

Vedle potíží při testu s malým rozsahem pak narazila organizace IIHS ještě na několik dalších problému. První se týká provedení P100D, u nějž bylo sníženo hodnocení za pevnost střechy, jejíž konstrukce je sice pro všechny verze Tesla Model S, ale zde na ni při převrácení působí větší hmotnost baterií a dochází u ní k většímu poškození.

Další nedostatek, který se již týká všech vozidel Tesla Model S, představují světla, která byla hodnocena jako špatná. Výrobce již údajně pracuje na lepším řešení, které má být rovněž podrobeno novým testům IIHS.

V rámci testů IIHS pak nebyl u elektromobilu Tesla Model S hodnocen asistent prevence nárazu, protože je sice součástí výbavy, ale jeho software nemají aktivována všechna vozidla.

BMW i3 ve čtyřech z pěti hlavních kategorií dosáhlo na nejvyšší hodnocení, ale v jeho případě se objevily nedostatky v oblasti ochrany hlav a krků cestujících při nárazu zezadu a tento test získal až druhý stupeň hodnocení, který byl přidělen i světlometům tohoto elektromobilu.

Vedle dvojice elektromobilů Tesla Model S a BMW i3 v testech IIHS naopak plně uspěla dvojice Chevrolet Volt a Toyota Prius Prime. Oba tyto vozy totiž získaly hodnocení Top Safety Pick +. Lepé z nich pak byl hodnocen zástupce značky Chevrolet, zatímco Toyota má malý prostor ke zdokonalení svých světlometů.

IIHS v souvislosti s těmito vozy potvrdil, že má v plánu v letošním roce do svých nárazových testů vyslat i elektromobil Chevrolet Bolt.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (36)
5. 2. 2017 13:44
Re: Small over lap - přesazení 25%
To nevím, ale děkuji za upozornění.
On ten prvek od A sloupku ale moc dolů jít nemůže, protože musí být veden nad běhounem pneumatiky předního kola, a to spíš nad jeho vnější polovinou. A pak tvořit takový vodorovný oblouček směrem nad nos (kolej).

Aha, jo, už vím, jak je to myšleno: nad podběhem a před ním dolů. Tak to ano, to dává smysl. Děkuji.
5. 2. 2017 13:36
Re: Účelem všech možných i nemožných nárazových testů
Důležitá je bezpečnost aktivní, která sníží procento střetů, nebo ho aspoň může zmírnit. Dojde pak třeba jen k níže diskutovanému Small over lap, v němž Volvo ukazuje, jak na to.
4. 2. 2017 18:00
Re: testy
Opravdu? Zmiňovaná i3 má v silnější verzi (33 kWh) 1320 kg. Kolik aut váží o 300-500kg méně?
Jinak baterky váží u i3 cca. 280 kg.
4. 2. 2017 06:56
Re: Small over lap - přesazení 25%
Volvo S60 bolo uvedene len o rok neskor ako predošle A4, takže sú to autá a jednej generácie a Small overlap zvládlo.
U nových aut, každý rieši pevný skelet ktorý ten náraz zvládne(je to najjednoduchšie riešenie problému), ale okrem Volva nik nerieši preťaženia, lebo pri testovanej rýchlosti im to ešte vide. Ale ak chceš porovnávať vozí rovnakej generácie, tak sa pozri na Q7 vs XC90 posln štruktúr do priestoru posádky bol u Volva len mierne lepší, ale niektoré preťaženia boli u Volva nižšie o rád.
Aj staručká S60 síce nemala tak pevný stĺpik ako súčasna A4, ale ma výrazne lepšie hodnoty preťaženia a všetky merania na figuríne sú lepšie ako o generáciu novšie A4. To je práve rozdiel medzi "riešim test" a "riešim bezpečnosť"
Avatar - praděda7
3. 2. 2017 22:17
Re: Účelem všech možných i nemožných nárazových testů
Nulový počet úmrtí...všechny pasivní i aktivní ochrané systémy jsou na nic, když tě převálcuje kamion.