Hlavní obsah

Česká medaile hned na úvod šampionátu! Biatlonistka Davidová má bronz

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Hned v prvním závodě biatlonového ME juniorů v Novém Městě na Moravě slavila Česká republika medailový úspěch. Talentovaná Markéta Davidová vstoupila do šampionátu bronzem ve vytrvalostním závodě. Vyhrála Němka Weiderová, druhá dojela Francouzka Begueová. V závodě juniorů na 15 kilometrů skončil Milan Žemlička pátý, jeden z favoritů Ondřej Šantora nezvládl poslední střelbu a dvě trestné minuty ho odsunuly až na 25. místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Markéta Davidová při střelbě.

Článek

Pro dvacetiletou Davidovou nezačal závod nejlépe, protože po položkách vleže měla na kontě tři trestné minuty. Při stojkách už ale neminula a rychlý běh jí vynesl medaili.

"Běželo se mi docela dobře, což je povzbudivé, protože poslední týden jsem se necítila nejlépe," řekla pro ČTK Davidová, jež si vyzkoušela tratě v Novém Městě už při prosincovém Světovém poháru.

"Dvě chyby vleže při druhé položce mě mrzely, ale nestresovaly mě. Do vytrvalostních závodů totiž nechodím s myšlenkami na nejlepší. Je to královská disciplína a já ještě nejsem tak dobrá střelkyně. S výsledkem jsem maximálně spokojena," uvedla Davidová. Své hlavní naděje upírá k víkendovým sprinterským závodům.

Maříkové se podařilo naplnit tajné přání. "Chtěla jsem konečně dosáhnout na nějaký lepší výsledek. Jsem posledním rokem juniorka a stojím před rozhodnutím, co dál," uvedla Maříková, kterou trápí dlouhodobé zdravotní problémy s páteří a před sezónou ještě podstoupila operaci slepého střeva. "Tréninkové manko se mi podařilo dohnat, vyšla mi dnes i střelba. Uvidím, jak dnešní výsledek ovlivní moje další rozhodování," dodala Maříková.

Bronzový medailista ze štafety na loňském mistrovství světa Žemlička si pochvaloval dobré rozložení sil. "Vsadil jsem na co nejlepší střelbu. Proto jsem nechtěl první tři kola přepálit, abych se nezahltil. Vůbec nevím, kam se ztratila moje chybná rána v ležce. Běžecky jsem se trápil, ale dobře to dopadlo," řekl devatenáctiletý Žemlička, který se chce v sobotním sprintu zaměřit na zrychlení střelby.

Šantora nenavázal na druhé místo ve sprintu z víkendového IBU Cupu v Pokljuce. "Naděje padla po dvou chybách v poslední střelecké položce. Neodkázal jsem se správně soustředit," posteskl si Šantora.

Mistrovství Evropy pokračuje v sobotu v 10:00 sprintem juniorek na 7,5 km a od 13:00 toutéž disciplínou juniorů na 10 km. Program ME zakončí v neděli ve stejných časech stíhací závody.

Vytrvalostní závody:
Juniorky (12,5 km):
1. Weidelová (Něm.) 42:00,3 (0 trest. minut)
2. Begueová (Fr.) -10,7 (1)
3. Davidová -38,0 (3)
...5. Maříková (ČR) -55,0 (1)
42. Jurčová -4:58,9 (2)
60. Tkadlecová -7:37,2 (6)
72. Luxemburgová (všechny ČR) -8:58,7 (4).
13:30 junioři (15 km)
1. Malinovskij (rUS.) 39:56,3 (0 trest. minut)
2. Strelcov (oba Rus.) -1:46,6 (2)
3. Smolskij (Běl.) -2:05,6 (1)
...5. Žemlička -2:24,8 (1)
25. Šantora -4:27,7 (3)
30. Procházka -2:06,5 (4)
41. Štulík -6:32,3 (1)
64, Švrtecký (všichni ČR) -8:24,8 (7)

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články