Dopravu dál komplikuje ledovka, v některých krajích i hustá mlha

  7:49aktualizováno  9:10
Řidičům nadále ztěžuje jízdu nepříjemná ledovka. V některých krajích ráno komplikuje dopravu také hustá mlha. Ve Středočeském kraji je hlášena z Pražského okruhu a dálnic D1, D4, D5, D8 a D11. Podobné problémy hlásí i silničáři z dalších krajů. Některé menší silnice v Pardubickém kraji jsou nesjízdné.

Ve Středočeském kraji stížená dopravní situace panuje rovněž na silnicích první třídy na Příbramsku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku a v Praze-východ. Náledí pak může řidiče potrápit na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kladensku a Rakovnicku, a to i na hlavních tazích. Sjízdné pouze se zvýšenou opatrností jsou dálnice D4 a D6 a silnice prvních tříd na Kladensku, Rakovnicku, Mělnicku a Příbramsku. Na většině území je zataženo, místy prší.

Dopravní servis - Doprava.iDNES.cz

Mlha místy komplikuje dopravu i ve Zlínském kraji, silnice na Uherskohradišťsku navíc mohou namrzat. Vozovky v kraji jsou většinou holé a mokré po chemickém ošetření, jen silnice druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetý sníh. Jsou tak sjízdné se zvýšenou opatrností. V kraji je zataženo, místy fouká slabý vítr. Ojediněle bude mrholit.

Rovněž silnice na Vysočině jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na pátek v kraji drobně pršelo a později přimrzala mlha. Souvislá mlha byla v noci hlavně na Třebíčsku. Mrznoucí mlhy se podle meteorologů zejména na jihovýchodě kraje mohou objevovat i přes den. Silničáři prováděli hlavně chemický posyp, v terénu měli 70 sypačů.

V Pardubickém kraji jsou kvůli náledí některé úseky silnic třetí třídy krátkodobě nesjízdné. Vozovku pokrývá led zvláště v okolí Hlinska a Moravské Třebové. Kluzké jsou úseky, které se nesypou solí, řekl ráno provozní náměstek krajských silničářů Marian Cvrkal. Nesjízdné jsou některé malé silnice mezi Lukavicí a Miřeticemi na Chrudimsku a v okolí Krouny na Hlinecku. Přechodně uzavřen je úsek Chvojno - Albrechtice na Pardubicku. S ledovkou musejí řidiči počítat také u Chvaletic nebo Býště na Pardubicku, v oblasti Přelouče a Moravské Třebové.

Předpověď ČHMÚ

Meteorologové na pátek hlásí většinou zataženo, místy se mají objevovat mlhy, zpočátku i mrznoucí. Ojediněle se bude vyskytovat také déšť, a to i mrznoucí. Večer mají být na jihozápadě srážky četnější, většinou mrznoucí. Na horách bude místy polojasno. Nejvyšší teploty lze očekávat mezi -1 až +3 °C, ojediněle kolem 5 °C, v 1000 metrech na horách kolem 5 °C.

Zdroj: ČHMÚ

Po čtvrtečním kolapsu s ledovkou jsou v pátek silnice v Plzeňském kraji s opatrností sjízdné. Jízdu komplikuje jen místy velmi hustá mlha, která zhoršuje viditelnost po celém kraji, nejhorší je na Klatovsku a Domažlicku. Většina silnic v kraji je po solení holá a mokrá, nesolené úseky mají vrstvu ujetého sněhu krytého posypem, řekl dispečer krajských silničářů Jiří Slapnička.

I v Libereckém kraji silničáři varují před ledovkou, opatrní by měli být i chodci, protože ulice a chodníky se mění v kluziště. V celém kraji se objevují mlhy a mrholení nebo dešťové přeháňky, které na prochladlé zemi namrzají. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a po chemickém ošetření mokré, silničáři ale doporučují opatrnost. Policie v kraji od rána vyjížděla k několika dopravním nehodám.

Na silnicích v Olomouckém kraji se v noci kvůli dešti a teplotám kolem bodu mrazu začala tvořit nebezpečná ledovka, na kterou řidiči navzdory noční údržbě vozovek můžou narazit i v pátek ráno. Všechny silnice v kraji jsou po chemickém ošetření zatím sjízdné, řidiči by ale měli být velmi opatrní, řekli dispečeři správy silnic.

V Jihomoravském kraji jsou ráno silnice sjízdné s opatrností. Na silnicích I. tříd leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na silnicích nižších tříd je vrstva sněhu krytá posypem. Dálnice jsou sjízdné bez omezení, vyjma úseku na D2 mezi 11 až 61 kilometrem, kde je souvislá mlha. Pro vozy těžší 12 tun je stále uzavřená silnice mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku.

Výstraha ČHMÚ

Meteorologové varují před ledovkou (nízký stupeň nebezpečí) v Karlovarském a Ústeckém kraji od pátku 12:00 do soboty 9:00. V Praze, Středočeském, Libereckém, Plzeňském a Jihočeském kraji pak od pátečních 20:00 do sobotních 12:00. V Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině platí stejná výstraha od páteční půlnoci do soboty 12:00.

Vznik náledí (nízký stupeň nebezpečí) pak hrozí ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji od pátečních 18:00 do soboty 8:00.

Zdroj: ČHMÚ

V Královéhradeckém kraji byla ráno situace nejhorší na Rychnovsku, kde se se některé úseky silnic třetích tříd silničářům dařilo ošetřovat jen velmi obtížně. Obtížně sjízdné byly hlavně silnice nižších tříd na Rychnovsku v okolí Doudleb nad Orlicí, Vrbice, Polomu, Skuhrova nad Bělou, Pěčína, Rybné a Slatiny nad Zdobnicí. Ledovka se vytvořila i na silnici mezi obcemi Stěžery a Hvozdnice na Hradecku nebo v Dubenci na Trutnovsku.

Silnice v Ústeckém kraji jsou s opatrností sjízdné, na silnicích nižších tříd v horských oblastech leží ujetý sníh. Místy se zde může tvořit ledovka. Potíže jsou podle informací silničářů a policie především na Chomutovsku, kde silnice namrzají. Na ledovku upozorňují silničáři na silnici 225 u obce Chbany. Na silnici 7 u Droužkovic havarovala dvě auta, nehoda se obešla bez zranění.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Naděje pro Dlabajovou. Německý europoslanec Pieper na vlivný post nenastoupí

16. dubna 2024  7:21

Německý europoslanec Markus Pieper rezignoval několik hodin před svým nástupem na vlivný post...

Korespondenční volba je nutnost, řekla dcera Horákové. Fiala jí dal medaili

16. dubna 2024  6:31

Washington (Od zpravodajky iDNES.cz) Premiér Petr Fiala se po návštěvě u amerického prezidenta Joe Bidena v Bílém domě setkal s krajany...

Poslanci budou řešit regulaci návykových látek a zákaz jejich prodeje dětem

16. dubna 2024  5:38

Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

ANALÝZA: Izrael měl na výběr dvě varianty reakce na útok. Obě špatné

16. dubna 2024

Premium Izrael měl dvě základní možnosti, jak odpovědět na íránský útok, obě jsou špatné. Z gauče se to...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...