Konference UXZ: organizovaný punk, výhodný prodej lednic i ocelové české nervy

  • Reportáž z lednové konference UXZ
  • Unikátní akce ukázala především různé inovativní přístup k tvorbě projektů

Lednová UXZ konference předvedla, jak v pěti dnech stanovit cíle, vize i rizika projektu. Že z prodeje lednice lze získat mnohem cennější věci než peníze. I jak je důležité zorganizovat si pomocí pattern library pořádek v projektu.

Spolu s první přednáškou o informační architektuře, kterou odstartoval samotný organizátor akce Ošklivý Sup, se spustila vlna dotazů v aplikaci sli.do, z nichž vždy nejnápaditější vyhrál plyšový polštářek. Některé z nich byly opravdu velmi originální.

Výstavba kvalitního mostu vede vždy k úspěchu

V přednášce o informační architektuře Ošklivý Sup vysvětlil, jak nejlépe propojit výzkum se všemi cíli, potřebami uživatele a stakeholderů, aby byl výsledek uspokojující.

V příkladu ze života předvedl, jak prodat lednici, aby byl zákazník nadšen, prodejce vydělal, díky promyšlenému způsobu navíc nenásilně vnutil newsletter, ze kterého získal nejen e-mail zákazníka, ale i jím doporučené osoby, a všichni byli spokojení. Takto se propojují cíle firmy s potřebami uživatelů.

Jak získat prototyp tím správným sprintem

Marek Kulkovský objasnil téma design sprintu, kdy je možné v pěti dnech vyřešit veškeré otázky týkající se cílů, vizí a rizik plánovaného projektu. Kromě popisků a skicování je šikovnou pomůckou neustále se rozvíjející virtuální realita, například ve formě HTC nebo PlayStation brýlí, která dopomůže klientovi vcítit se do hlavní vize zprostředkovatele a zažít ji na vlastní kůži. Z celého procesu pak kromě pečlivě připraveného prototypu zůstane i pěkný zážitek.

Při testování uživatelů nezapomeňte doma osobitý šarm

O testování uživatelů v přirozeném prostředí ví Lukáš Třešňák své. Guerilla research, o které přednášel, je hlavně s externími uživateli někdy opravdu výzva. Základem všeho je vhodně zvolený oděv, aby si výzkumníka oslovení nespletli s pojišťovákem nebo naopak se studentem žebrajícím o pětikorunu do Brandejsa. Pokud pak najde klidné příjemné místo, například v kavárně, a získá si svého člověka přátelským lidským způsobem, má vyhráno. Poté už záleží pouze na tom, jestli tuto nepříliš věrohodnou tzv. kvalitativní metodu potvrdí ta kvantitativní.

foto1.jpgfoto10-bamboo.jpgfoto10-smilebox.jpgfoto10-zmrzlina3.jpgfoto3-designsprint.jpgfoto4-guerrila.jpgfoto5-punk.jpg

Punk může být organizovaný

I přesto, že měl Zdeněk Cendra díky skluzu kratší čas na přednášení, stihl o organizovaném punku, coby opravdu nevšedních pravidlech v jeho firmě, povědět naprosto vše. Vysvětlil, že pokud si získá důvěru mezi zaměstnanci, kteří jsou schopni posuzovat věci sami za sebe, a koupí jim na každý den oběd a večeři, nemusí se v práci za celý rok téměř objevit.

Pravda, volný příchod do práce se prý lehce vymkl kontrole, když se dva kolegové minuli ve tři hodiny odpoledne ve dveřích, a to pracovali na jednom projektu. Naštěstí byl vynalezen Slack, pomocí kterého se všichni se všemi vždy domluví a díky kterému se veškeré schůzky s klienty staly live chatovými.

Očividně toto originální UX uvnitř firmy funguje. Pár nápadů jako firemní kadeřník naopak nevyšly, ale to byla jen jedna z mála výjimek neúspěchu této originální komunity.

I ve Velké Británii přináší trpělivost růže

Jan Kubec popsal, jak zdlouhavě, ale nakonec úspěšně dospěl ke své kariéře v Londýně. Za práci na aplikaci pro Premiere league to určitě stálo. Nenechal se odradit recruitery na pohovorech, předraženým jídlem, které navíc obecně nebylo dobré, věčným odmítáním v bance ani nízkým platem. Za celý rok, co zde pobývá, zjistil, že trendy Britové, kteří mají v mobilu dokonce i banku, jsou přátelští důvěryhodní lidé, prostě praví gentlemani.

Stejným způsobem prezentuje Honzova firma prototypy klientům ještě před uzavřením kontraktu a téměř vždy se tento woow effect vyplatil. Tedy ani nedávný Brexit ho prý z Anglie rozhodně nedostane.

Na výlet už pouze bez stresu

Navrhnout a ověřit ideální obsah pro televizní pořad není jednoduchá věc, potvrdil Michal Nosek ze Seznam.cz. Z pečlivě nasbíraných uživatelských artefaktů převážně ve formě fotografií si uvědomil, že rodinné výlety jsou spojeny s jedním velkým stresem, jako kde nechat psa, když jdeme do divadla, jak přežít nekonečnou jízdu po dálnici, kde není jediné odpočívadlo, nebo nejistota, jestli seženu po příjezdu do zahraničí ubytování.

Pomocí převyprávění takovýchto vlastních příběhů největších firemních stakeholderů a přizvaných rodičů dojde podle Michalových slov zaručeně k líbivému, ale hlavně praktickému řešení.

Pattern library, základ nadevše a pro všechny

Kristi Marcinová vysvětlila důležitost pattern library, aby nedošlo například k tomu, že budete mít z odstínů jedné barvy nekonečnou mozaiku. Poté, co si úspěšně porozuměla s kolegy kodéry ohledně názvosloví, jelikož si pod „komponentou“ každý představil něco jiného, rozložili společnými silami web v library na součástky.

Pečlivě sjednocené společné druhy objektů velmi ocenili nejen vývojáři, ale i grafici, kterým vůbec nevadí, že musí pracovat s již hotovými prvky, protože hlavní výzva je složení funkčního celku. Při pravidelném udržování takovéto knihovny bude projekt dokonalý.

Animace se o vás postará. Pobaví, vysvětlí a dovede k cíli

Na závěr konference jsme si vyslechli animátorského nadšence Martina Halíka. Podle jeho slov má i nejkratší 200ms animace velký vliv na celkový dojem. Kromě efektu však pohyby slouží zároveň k praktickým účelům. Místo zdlouhavého nezáživného popisování lze situaci jednoduše naanimovat.

Motions také velmi pomohou zapamatovat si umístění prvků na stránce. Při správném nastavení přirozeného pohybu se dosáhne záměru, že uživatel vnímá animaci podvědomě. Ovšem to není vše, v dalším kroku k zorientování a vžití se do reality pomůže údajně hudba a zvuky. Máme se prý opravdu na co těšit.

foto6-VB.jpgfoto7-seznamcz.jpgfoto9-animace.jpg

Vedle nepochybně přínosných témat z vlastních zkušeností, o které se s účastníky přednášející podělili, se o zábavu postaraly stylové soutěže, kterých se posluchači konference po celý průběh pilně účastnili. O pauzách se rozhodně neodpočívalo. Bojovalo ve Smileboxu, ringu se spoustou choreografie, o nejnápaditější fotografii jiní poznávali příchutě nekonečných zásob značkové zmrzliny Angelato nebo testovali Bamboo Smartpad, skicář, který po stisku tlačítka převede nákresy do elektronické podoby. Podle velkého nasazení soutěžících, celkové dobré nálady a nesčetných diskusních skupinek si účastníci konferenci nepochybně užili.

Fotografie: UXZ

Váš názor Další článek: Dnes bude k vidění polostínové zatmění Měsíce i „československá kometa“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,