Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:2Čeští hokejisté nestačili na Rusko. Sborná vyhrála Švédské hry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Šumakov 1 : 0
22. Lenc 1 : 1
32. Radil 1 : 2
36. Golyšev 2 : 2
47. Šalunov 3 : 2
55. Šalunov 4 : 2
Záznam online reportáže

Göteborg
Aktualizováno

Boj do závěrečné minuty v Göteborgu, ale dva góly byly málo. Česká hokejová reprezentace v neděli sehrála poslední zápas na Švédských hrách. A šlo o první místo. Nakonec se radovali Rusové, kteří vyhráli 4:2 a stali se vítězi celého turnaje, všechna utkání vyhráli. Proti Česku využil soupeř dvě přesilové hry. Svěřenci trenéra Jandače nakonec díky výhře Finů nad Švédy 3:2 obsadili celkové druhé místo.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall, ČTK/AP

Ruský brankář Ilja Samsonov zvládl zápas s Českem na Švédských hrách, Češi prohráli 2:4.

Článek

První přesilovka Rusů přišla na řadu v 7. minutě. Soupeř se usadil na dvě minuty v českém obranném pásmu, ale gól nedokázal vstřelit. Vše v případě potřeby vyřešil gólman Pavel Francouz. Jeho protějšek devatenáctiletý Ilja Samsonov měl klid ve svém prvním utkání za sbornou.

Další ruské dobývání přišlo za pár minut, další česká hra ve čtyřech. Tuto partii už soupeř využil a Šumakov poslal Rusko do vedení. Tvrdá rána stála za první změnou skóre.

V první dvacetiminutovce hráči pod vedením trenéra Josefa Jandače vyslali na ruského gólmana šest střel, žádná se neujala, Rusové měli o dvě více, jedna padla mezi tyče. V sobotu Češi nasázeli Finům sedm branek, o čtyřiadvacet hodin později zatím s góly šetřili.

Rychlý gól na začátku druhé třetiny a bylo srovnáno. Premiérovou trefu si za národní tým připsal Radan Lenc, který se nejlépe zorientoval v brankovišti ruského brankáře po střele od modré čáry.

Za pár minut hrál český výběr přesilovku. Zůstalo jen u přání, do velkých šancí soupeř ve čtyřech útočící pětici nepustil. Rusové se i poté museli bránit, a to také v dalším oslabení. Šest Rusů bylo na ledě, což je proti pravidlům. První, který měl šanci, byl Michal Řepík, po něm se dostal do hlavní role Lukáš Radil, jeho střela už byla nad síly Samsonova.

Francouz zvládl trestné střílení

Čtyři minuty, to byl čas, kdy české mužstvo vedlo. Do šance se dostal Golyšev, který si poradil s brankářem Francouzem a měl před sebou prázdnou branku. Po jeho trefě byl stav 2:2.

Na poslední dvě minuty prostřední části dostali Češi další šanci v početní výhodě, když byl faulován Michal Vondrka. Všechno jinak. Horní tyčka, faul a 30 sekund před koncem prostřední třetiny dostal Vladimir Tkačov trestné střílení, ale na českého gólmana nevyzrál, v tomto zápase už potřetí.

Stav 2:2 a přesilovka Rusů ve 45. minutě. Povedený zákrok Francouze, ale za pár sekund Šalunov dostal puk do jízdy a bekhendem překonal českého gólmana. Druhý ruský gól v početní výhodě. Do konce třetí části zbývalo pět minut, když se prosadil přesnou střelou opět Šalunov. Stav, který zaručil ruskému výběru prvenství na Švédských hrách.

Česko - Rusko 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 22. Lenc, 32. Radil (Polášek) - 12. Šumakov (Šalunov), 36. Golyšev (Tkačov, Kaprizov), 47. Šalunov (Šumakov), 55. Šalunov (Šumakov). Rozhodčí: Öhlund, Harnebring - Lundgren, Persson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:2.
Francouz - Kundrátek, Šimek, Rutta, T. Dvořák, Vitásek, Polášek, Kolář II, Klok - Radil, Jan Kovář, Vondrka - Řepík, P. Holík, Birner - Kašpar, V. Růžička ml., T. Zohorna - Hyka, P. Jelínek, Lenc. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous a Jaroslav Špaček.
Samsonov - Ljubuškin, Bereglazov, Osipov, Antipin, Jarullin, Arzamascev, Musin, Rykov - Kaprizov, Tkačov, Golyšev - Sannikov, Šalunov, Šumakov - Mamin, Okulov, Kručinin - Karpov, Prochorkin, A. Fjodorov. Trenéři: Oleg Znarok, Ilja Vorobjov a Igor Nikitin.
Švédsko - Finsko 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 9. Ryno (Tömmernes, Eriksson Ek), 51. Holm (Händemark, Gynge) - 25. Savinainen (Koivisto, Nättinen), 34. Kärki (Nättinen), 50. Savinainen (Manninen). Rozhodčí: Morozov, Ovčinnikov (oba Rus.) - Malmqvist, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 8:9. Využití: 1:0.
Švédsko: Fasth - Fantenberg, Tömmernes, E. Johansson, Nygren, Rosén, Holm, Borgman - Brodin, J. Lundqvist, Lundh - Thuresson, Ryno, Eriksson Ek - Gynge, Zackrisson, Bergström - Everberg, Klingberg, Händemark - A. Johansson. Trenér: Rikard Grönborg.
Finsko: Koskinen - Koivisto, Lehtonen, Kousa, Järvinen, Näkyvä, Melart, Kivistö, Mikkola - Palola, Sallinen, Haapala - Peltola, Manninen, Savinainen - Nättinen, Suomela, Kärki - Ojamäki, Hintz, Erkinjuntti. Trenér: Lauri Marjamäki.
Konečná tabulka Švédských her:
1.Rusko3300010:59
2.ČR3100211:103
3.Švédsko310029:93
4.Finsko310025:113
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 12 38 : 23 25
2 Česko 12 43 : 39 18
3 Finsko 12 28 : 37 15
4 Švédsko 12 33 : 43 11

Reklama

Související témata: