Hardware | Procesory | Mobilní telefon

8 GB RAM a 10jádrový procesor v telefonu? Ano, dočkáme se už za pár dní

Výkon mobilních telefonů stále rychle roste, ať už díky silné konkurenci mezi samotnými výrobci mobilních telefonů, tak mezi výrobci čipů na platformě ARM. Hranice se nyní opět posunou. Na blížícím se světovém mobilním kongresu v Barceloně bude mít premiéru telefon s desetijádrovým procesorem a 8 GB RAM.

Novinku oznámil čínský výrobce Vernee, který jako první do svého nového vrcholného modelu Apollo 2 nasadí čip Helio X30 od MediaTeku. Jedná se o moderní mobilní procesor vyrobený 10nm technologií, který chce konkurovat zejména Snapdragonům osmistovkové řady od Qualcommu nebo nejvyšším Exynosům jihokorejského Samsungu.

Čip má dvě jádra Cortex-A73 pracující až na frekvenci 2,8 GHz, čtyři Cortex-A53 taktované maximálně na 2,2 GHz a čtyři Cortex-A35 s maximem na 2 GHz. Slibuje obrovský výkon při současné výrazné energetické úspoře. Grafickou jednotkou je PowerVR 7XTP-MT4 a paměti RAM může být až 8 GB na 1 866 MHz.

865637779815685581
Výrobce láká na svou tiskovku, kde si Apollo 2 odbude premiéru

Co se týče samotného telefonu, ještě neznáme všechny podrobnosti. Ale výbava by měla být nekompromisní v čele s 2K displejem s úzkými rámečky, duálním fotoaparátem a obřím úložištěm. V základu bude 128 GB, k dispozici bude i levnější verze s 6 GB RAM a 64GB úložištěm.

Světový mobilní kongres začíná 27. února v Barceloně. Tam se dozvíme všechny podrobnosti včetně ceny. Ta by neměla být nějak přemrštěná, očekává se udržení cenové hladiny předchozího modelu Apollo, tedy 400 dolarů.

Diskuze (56) Další článek: Google má na titulce plošinovku s luskouny. Drobný savec musí upéct dort, nebo ho v Asii snědí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,