Hlavní obsah

Trhu chytrých telefonů kraluje Apple

Novinky, ort

Společnost Apple ani po několika měsících neprozradila, jak se daří prodejům nových iPhonů 7 a 7 Plus. Z analytických studií se dá nicméně předpokládat, že více než dobře. Vždyť americkému počítačovému gigantu se podařilo dostat se do samého čela žebříčku nejúspěšnějších výrobců chytrých telefonů.

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

 
Článek

O úspěchu společnosti Apple svědčí čerstvý žebříček analytické společnosti IDC, který pojednává o posledním kvartálu loňského roku. Podle něj bylo do obchodů před Vánocemi dodáno 78,3 miliónu iPhonů. O rok dříve to přitom bylo jen 74,8 miliónu.

Paradoxní na tom je, že tržní podíl se americkému počítačovému gigantu i přesto snížil z předloňských 18,7 % na 18,3 %. I tak to ale stačilo na absolutní prvenství.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Nový iPhone 7

Samsung je až druhý

V žebříčku nejúspěšnějších výrobců smartphonů tak Apple sesadil z první příčky v posledním kvartálu loňského roku konkurenční společnost Samsung. Jihokorejský elektronický gigant totiž před Vánocemi dodal do obchodů jen 77,5 miliónu chytrých telefonů. O rok dříve to přitom bylo 81,7 miliónu.

Z řádků výše je nejspíše patrné, že podíl na trhu klesl také jihokorejskému elektronickému gigantu. Ten drží aktuálně 18,1 %, zatímco ještě předloni to bylo 20,4 %.

Foto: Albert Gea, Reuters

Zleva: Samsung Galaxy S7 edge a Galaxy S7

Pro nalezení důvodu takového poklesu na předních příčkách nemusíme chodit daleko. Jak je patrné z tabulky na konci článku níže, výrazně si totiž polepšily čínské společnosti Huawei, Oppo a Vivo.

Pikantní na tom je, že značky Oppo či Vivo ještě v první polovině loňského roku většina uživatelů vůbec neznala. Jasně to ale ukazuje, jak jsou tyto mladé čínské značky dravé a že ukrajují stále větší část trhu.

I když na nejúspěšnější zavedené výrobce zatím ani zdaleka nestačí, čínské podniky už ovládají tři z pěti pozic nejpopulárnějších mobilních výrobců.

Celá řada tradičních výrobců – například Sony, HTC či LG – se do přehledu nejúspěšnějších výrobců nedostala vůbec.

Nejúspěšnější prodejci chytrých telefonů
VýrobcePodíl trhu 4Q16Podíl trhu 4Q15
Apple18,3 %18,7 %
Samsung18,1 %20,4 %
Huawei10,6 %8,2 %
Oppo7,3 %3,6 %
Vivo5,8 %3,0 %
Zdroj: IDC

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Co umí nejnovější iPhony?

Apple láká od konce loňského roku především na nové jablečné smartphony s pořadovým číslem sedm.

Model iPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho.

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus. Ta se na zadní straně pyšní hned dvěma objektivy, i se senzorem vepředu má tak plusko dohromady tři fotoaparáty. Díky tomu by mělo pořizovat daleko kvalitnější momentky.

Nové iPhony přišly o sluchátkový konektor, což může být považováno za nedostatek. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připraveny na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám