Hlavní obsah

V Rusku je to jako v nacistickém Německu, prohlásil ruský exposlanec. Emigroval na Ukrajinu

Právo, ama

K nacistickému Německu přirovnal situaci v Rusku exposlanec ruské Státní dumy Denis Voroněnkov (46), který současně v úterý oznámil, že ze země emigroval. Politik, jenž v dumě zastupoval komunistickou stranu, pro ukrajinský server censor.net potvrdil, že už má ukrajinské občanství a do vlasti se nevrátí.

Foto: Profimedia.cz

Denis Voroněnkov s manželkou Marií Maksakovovou-Igenbergovou

Článek

„Současná situace v Rusku je jako kdysi v nacistickém Německu. Nechci žít ve lži a pokrytectví. Stal jsem se ukrajinským občanem a jsem na to pyšný,“ prohlásil.

Voroněnkov, který patřil s manželkou, známou operní pěvkyní a také exposlankyní, devětatřicetiletou Marií Maksakovovou-Igenbergovou, k ruské politické smetánce, vyvolal v Moskvě svým útěkem velký rozruch.

Do ukrajinské metropole Kyjeva s manželkou utekli, jak sdělil, už vloni, ještě v době platnosti jejich poslaneckých mandátů, prý kvůli pronásledování ruskými tajnými službami.

„Zrádce Janukovyč“

V Kyjevě svědčil proti ukrajinskému exprezidentovi Viktoru Janukovyčovi. „Zradil svůj lid, uprchl a požádal o intervenci vojsk jiného státu k likvidaci vlastních občanů,“ řekl Voroněnkov.

Sám se za zrádce nepovažuje. Anexi Krymu označil za „krádež“. „Celá země se zbláznila a propadla pseudovlasteneckému šílenství. Krym je lakmusovým papírkem: sjednotil Rusko kolem myšlenky ukradnout něco sousedovi,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám