Seat Salsa kupé: Grafik ukázal, jak by mohla vypadat dostupnější A5

Doba koncernového sdílení platforem jednotlivých vozů otevírá brány mnoha spekulacím. Takto by například mohla vypadat alternativa Audi A5 od Seatu.

Španělská automobilka má být horkokrevnějším parťákem mateřského Volkswagenu. I proto se stále více spekuluje o agresivnějších a sportovnějších variantách jednotlivých modelů. V době, kdy se základy aut staví na sdílených platformách, by nový projekt mohl připadat v úvahu...

Vzpomeňme například na nedávný model Exeo, ve kterém mnozí viděli konkurenta Audi A4. Jenže poptávka po sedanech v té době klesala a tak Seat v roce 2013 ukončil jeho produkci, která trvala pět let.

Ale co následující kupé, které světu představil grafik s přezdívkou X-Tomi? Mohl by Seat s takovým modelem ohrozit pozici sesterské Audi A5? Minimálně po finanční stránce ano. Základní A5 pořídíte za zhruba milion korun. Slušnější model s automatickou převodovkou pak stojí o nějakých 200 tisíc více. Kupé Salsa by se tak snadno mohlo stát dostupnější variantou.

Pro rozhodnutí o možném vzniku tohoto auta je však klíčový tržní zásah. Pokud by měl Seat prodávat jen několik tisíc kusů ročně, nebyl by to pro německý koncern ekonomicky zajímavý produkt. Díky šikovné práci grafika se tak alespoň můžeme pokochat tím, jak by model mohl vypadat.

xtomu.jpg

Seat

Seat byl založen v roce 1950 poté, co se španělská vláda a banky dohodly na spolupráci s Fiatem. První vůz Seat vznikl v roce 1953.

Spolupráce s Fiatem skončila v roce 1982, za čtyři roky do automobilky vlastnicky vstoupil Volkswagen.

Seat Ibiza • Seat Leon •​ Seat Alhambra •​ Seat Ateca •​ Seat Tarraco •​ Seat Arona

Doporučujeme

Články odjinud