Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fotbalisté, hrozí vám demence, varují hlavičkáře angličtí vědci

Sport

  17:15
LONDÝN - Každou hlavičkou či vzájemným střetem hlavami se soupeři nastává postupné poškozování mozku fotbalistů, což může způsobit demenci. Přišli na to vědci, kteří zkoumali mozky 14 hráčů, z toho šesti posmrtně, vesměs specialistů hlavičkářů, kteří zemřeli na degenerativní změny v mozkové tkáni.

Pravidelně hlavičkování může prý mít vážné zdravotní následky. foto: Reuters

Fanoušci se vysmívali náletu na Drážďany za 2. světové války. Už vaši dědové shořeli

Experti tvrdí, že profesionální fotbalisté mohou v průběhu kariéry riskovat poškození mozku, podobně jako v minulosti boxeři či někteří hráči amerického fotbalu.

Zároveň ale upozorňují, že je třeba provést další výzkumy, aby výsledky zkoumání skutečně potvrdily souvislost hlavičkování míče a následné demence.

Občasným hráčům podle jejich výzkumu nebezpečí nehrozí.

„Zjistili jsme, že jde o stejný typ poškození mozku jako u bývalých boxerů a bývalých hráčů amerického fotbalu, kteří rovněž trpěli demencí. Ale je třeba upozornit, že se jedná skutečně o malý počet hráčů,“ uvedl vědec londýnského Neurologického institutu Huw Morris.

Hlavičkový souboj Cahilla s Masonem.
Momentka ze Silvestrovského derby 2016, sparťan Libor Sionko v hlavičkovém...

Zkoumaní fotbalisté hráli průměrně 26 let, což čítá tisíce hodin zápasů, tréninků a tudíž i hlaviček.

„Proto u rekreačních fotbalistů je to riziko skutečně minimální,“ upozornil Morris. U takových hráčů před rizikem poškození mozku naopak upřednostňuje pozitivní efekt pohybu na kardiovaskulární systém člověka.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...