Hlavní obsah

Babiš odepsal Sobotkovi kvůli dluhopisům: A co vaše privatizace OKD?

Novinky, zpe
Praha

Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) odepsal na dopis premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), který po něm žádal vysvětlení kauzy ohledně korunových dluhopisů. Babiš v pětistránkovém psaní uvedl, že nedošlo k porušení zákona. Vzápětí ale přešel do protiútoku a premiérovi opětovně vyčetl, že když byl ještě ministrem financí, způsobil miliardové škody daňovým poplatníkům při privatizaci OKD. Novinky mají dokument k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Babiš reagoval na dopis, který šéf kabinetu poslal ministrovi minulý týden. Žádal ho, aby například odpověděl, zda se nejedná o podezřelé jednání s cílem obejít placení daně. [celá zpráva]

Babiš: Zakázané to nebylo

Ministr financí odpověděl, že k ničemu nezákonnému nedošlo a že žádné předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit. Babiš v roce 2013 nakoupil korunové dluhopisy svého tehdejšího holdingu Agrofert za 1,482 miliardy korun s úrokem 6 procent. Příjem z úroků Babiš nemusí danit, Agrofert si navíc o vyplacený úrok snižuje daňový základ.

„Dluhopis je dluhový cenný papír a emitent jejich vydáváním získává další finanční zdroje. Žádné právní předpisy neupravují, kdo může dluhopisy nakoupit, ani nezakazují, aby dluhopisy nakoupil od své společnosti společník nebo jiná osoba,“ napsal Babiš.

Přechod do protiútoku: Vysvětlete OKD!

Do Sobotky se ostře opřel kvůli privatizaci OKD. „Je pro mě naprosto nepochopitelné, že si dovolujete prvoplánově kritizovat způsob, jakým vykonávám svou současnou funkci, čímž se z mého pohledu snažíte odvést pozornost od doby, kdy jste byl ve funkci ministra financí a vaše působení na tomto postu způsobilo daňovým poplatníkům miliardové škody,“ osočil premiéra Babiš.

Požádal ho, aby vysvětlil privatizaci OKD, při které byla podle Babiše způsobena škoda státu ve výši bezmála šest miliard korun.

Celý dopis si můžete prohlédnout zde.

Reklama

Související články

Průzkum: Babiš střet zájmů nevyřešil

Ve třech klíčových politických tématech posledních měsíců – střet zájmů, protikuřácký zákon a elektronická evidence tržeb – veřejnost zcela jasno nemá. Nicméně...

Výběr článků

Načítám