Hlavní obsah

Berlínský Blade Runner? Česko-německou dystopii natáčí Štěpán Altrichter

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako temný psychothriller a dystopie z Berlína se prezentuje česko-německý film Runner režiséra Štěpána Altrichtera. Ten na sebe upozornil v roce 2015 oceňovanou alternativní komedií z Krušných hor Schmitke.

Foto: Magic Lab

Natáčení v Berlíně

Článek

Thriller Runner se má odehrávat v Berlíně v blízké budoucnosti. Po vítězství extremistických stran tam zavládne strach a násilí. Altrichtera prý inspiroval dnes již klasický snímek Blade Runner, který se stejně jako Runner odehrává v roce 2019.

Během festivalu Berlinale vznikl i hudební klip pro londýnského dýdžeje Maxe Coopera k jeho novému albu Emergence, který svou hudbou doprovodí i samotný film.

„Klip má fungovat jako filmový teaser a odkryje atmosféru snímku a Berlín, tak jak ho režisér zamýšlí představit později ve filmu. Jako lokace posloužily temné kouty Berlína nebo legendární klub Golden Gate. Hlavní roli si ve videu zahrál německý herec Franz Rogowský, který účinkoval například ve Stříbrným medvědem oceněném jednozáběrovém snímku Victoria,” prozradila Klára Skřenková ze společnosti MagicLab, která se stará o postprodukci filmu.

Bude to trip

„S Maxem Cooperem jsme zahájili spolupráci na trochu jiné formě audiovizualního díla, Runner nebude úplně klasický film, ale spíš psychedelický trip do nejtemnějšího kouta naší duše. Celý děj se odehrává v noci, stejně tako jako klip, který bude mít premiéru na jaře,” popsal sám režisér.

Altrichter zaujal kritiku v roce 2015 snímkem Schmitke, nemainstreamovou komedií o stárnoucím inženýrovi z Berlína, který jede opravit do Krušných hor větrnou elektrárnu. Na místě mu zmizí kolega a on se ocitne v nepochopitelném magickém světě lesů, mlh a podivných postaviček.

Schmitke dostal cenu české kritiky za nejlepší audiovizuální počin (za zvukovou složku filmu) a Cenu RWE pro objev roku. Dále měl osm nominací na Českého lva, včetně té za kameru, nejlepší film a režii, proměnil dvě nominace, za nejlepší zvuk a hudbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám