Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ministr kultury Herman ocenil Rytíře, Dámy a Mecenáše české kultury

Kultura

  22:05
PRAHA - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v neděli ocenil Rytíře, Dámy a Mecenáše české kultury. Dámami se staly cembalistka Zuzana Růžičková a zakladatelka českého hospicového hnutí Marie Svatošová. Rytíři pak jsou sochař Otmar Oliva, houslista Eduard Vokurka a evangelický duchovní Svatopluk Karásek. Titul Mecenáš české kultury dostali lékařka Karola Hejlová a zakladatel centra DOX Leoš Válka.

Rytířem české kultury se stal evangelický duchovní a politický vězeň komunistického režimu Svatopluk Karásek. foto: ČTK

Oceněno bylo také několik osobností in memoriam. Tituly předal ministr v rámci 11. ročníku mezinárodního festivalu Mene Tekel v Praze.

„Je třeba neustále připomínat nejen přínos a význam oceněných osobností pro českou kulturu. Je nutné ocenit, vyzdvihnout jejich morální kvality, jejich statečnost, jejich rovnou páteř a odvahu postavit se v dobách temnoty na stranu světla, i když za to mnozí přinesli oběť nejvyšší,“ uvedl Herman.

S Karolou Hejlovou byl in memoriam oceněn i její manžel Vilém. „Jsem velmi dojata, protože vím, že větší zásluhy má můj předčasně zesnulý manžel,“ řekla. Hejlová v roce 2013 věnovala osobní fond a rozsáhlou knihovnu Památníku národního písemnictví. Titul Mecenáše české kultury dostal i zakladatel holešovického Centra současného umění DOX Leoš Válka. Uvedl, že jej ocenění těší, přestože se necítí být stoprocentním mecenášem. „Předpokládám, že to zahrnuje i tituly iniciátora, provozovatele, budovatele,“ řekl.

Pro ocenění Dámy české kultury si přišla cembalistka a pedagožka Zuzana Růžičková, která vzpomněla hrdinství svého otce a důležitost pamatovat si příběhy statečných lidí. Spisovatelka a iniciátorka hospiců Marie Svatošová zmínila nutnost duchovního rozměru lidského života.

Duchovní Svatopluk Karásek poděkoval rodině a všem svým přátelům, mezi nimi zmínil třeba hudebníka Mejlu Hlavsu či básníka Ivana Martina Jirouse. „Někdy bývám srab a posera, ale dnes jsem rytířem bez bázně a hany,“ řekl na závěr své řeči.

Důležitost nezapomínat pak připomněl sochař Otmar Oliva. „Zapomínání je kořenem zla a cestou do otroctví. Já bych varoval před nevracením se k sobě a zapomínáním,“ řekl. Na závěr večera převzal titul houslista Eduard Vokurka, který přiletěl z Toronta, kde žije.

Ministr kultury Daniel Herman předal cenu Mecenáš české kultury zakladateli...
Rytířem české kultury se stal houslový virtuóz Eduard Vokurka.

V obou kategoriích ocenil Herman také osobnosti navržené in memoriam. Dámami české kultury se staly dvě politické vězeňkyně. Publicistka a profesorka Růžena Vacková a spisovatelka Dagmar Šimková. Titul Rytíř české kultury in memoriam byl udělen spisovateli, disidentu a politickému vězni Karlu Peckovi, publicistovi, spisovateli a politikovi Pavlu Tigridovi a bratrům Josefu a Karlu Čapkovým.

Letos se jednalo již o třetí ročník udělování těchto titulů. V minulosti jej získali mimo jiné zpěvačka Marta Kubišová, spisovatelka Magdalena Horňanová, sochař Olbram Zoubek či spisovatel Jiří Stránský. Loni pak například herec, režisér a scenárista František Miška, mecenáška Meda Mládková a in memoriam skladatel, herec a zpěvák Karel Hašler.

Autor:

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč