Snap získal vstupem na veřejnou burzu 3,4 miliardy dolarů, hodnota tvůrců Snapchatu se dostala na 24 miliard dolarů

Společnost Snap Inc., která stojí za populární aplikací Snapchat nebo v nejnovějším případě i vlastními stylovými brýle s kamerou - Spectacles, se konečně dočkala vstupu na veřejnou burzu.

Snap původně počítal s tím, že prodá 200 milionů akcií společnosti v hodnotě kolem 14 až 16 dolarů za akcií, čímž získá přibližně 3,2 miliardy dolarů pro další rozvoj a investice. Nakonec se cena dostala na 17 dolarů za akcií a Snap tak získal celkem 3,4 miliardy dolarů.

Díky tomu se dostala hodnota společnosti na 23,8 miliardy dolarů, což je slušné číslo vzhledem k tomu, že Facebook chtěl tehdejší Snapchat koupit za „pouhé“ 3 miliardy dolarů. Zakladatel a stále současný šéf Evan Spiegel to ale tehdy odmítl.

I když byl o akcie velký zájem, mnoho investorů upozorňuje na to, že Snapchat roste stále pomaleji a tak by se z této specializované sociální sítě mohl stát podobný „propadák“ jako například ze Twitteru, který se potýká s problémy a přežitím už několik let.

Otázka tak zní, jestli se Snapchatu podaří budovat základnu novými funkcemi a produkty a nadále zvyšovat hodnotu společnosti, nebo dojde ke splasknutí. Jedno je ale jisté – se vstupem na burzu bude muset Snap konečně veřejně poskytovat informace o stavu a finančních výsledcích, které byly dosud dostupné pouze pro úzký okruh investorů.

Diskuze (4) Další článek: Spotify se chce zalíbit Hi-Fi maniakům, plánuje stream v bezztrátové kvalitě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,