Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co má vyšší emise? Závodní víkend ve formuli 1, nebo zaoceánský let?

Michal Fokt
Diskuze (30)
Monoposty formule 1 jsou nyní tak úsporné, že se za celý závodní víkend spálí méně paliva, než na jednom dlouhém letu dopravního letadla. Ale dvanáctiválce se beztak už nevrátí.

Není to tak dlouho, co se přechod formule 1 na turbomotory s hybridem setkal s nelibostí fanoušků i některých automobilek, Ferrari dokonce hrozilo, že případě schválení čtyřválců F1 opustí a tak nakonec došlo ke kompromisu v podobě přeplňovaných V6 1,6 l. Jakkoli utrpěl zvuk aut a to jisté míry i prestiž soutěže, tomuto kroku jsem rozuměl - přeplňování a elektrifikace je aktuální trend a F1 chce jít s dobou, nehledě na to, že pak bude lépe plnit roli laboratoře pro vývoj produkčních pohonných jednotek.

Ale i tak se čas od času objeví návrh, že by bylo dobré se k V8, V10 nebo dokonce V12 vrátit. To se však nestane. "Nebylo by to přijato společností," řekl šéf FIA Jean Todt v rozhovoru pro Auto Magazine. "Máme zodpovědnost za organizaci, sledovanou lidmi na celém světě. A globální společnost by toto nepřijala".

Ba co víc, Todt si myslí, že by na to nepřistoupily ani automobilky samotné. Minimálně tři za čtyř by podle něj z F1 odešly, přičemž asi není těžké si domyslet, o kom hovoří. Ostatně Honda, jakkoli jí návrat do F1 zatím moc nevychází, se vrátila právě proto, že došlo k "downsizingu" pohonných jednotek, což je pro ni za dané situace v autoprůmyslu zajímavé.

Todt dále vyjádřil spokojenost s tím, jak "zelená" současná F1 je. Podle něj se za celý závodní víkend spálí méně paliva, než co spotřebuje dopravní letadlo na mezikontinentálním letu z Paříže do New Yorku, nejde tedy o aktivitu, proti níž by měli brojit ekologické organizace. Formule 1 coby královská disciplína motorsportu prý musí jít ostatním příkladem. Na tom asi opravdu něco bude...

Michal Fokt
Diskuze (30)
Avatar - happy_driver
14. 3. 2017 10:29
Re: korektní kecy
Nemôže blekotať tie svoje pomätenosti o diesloch, tak to skúša aspoň s astmou... >:-[]
14. 3. 2017 08:17
Re: korektní kecy
No akorát že to "budeme sledovat" bude v reálu čím dál tím míň lidí. Než koukat na něco tak nudnýho jako závody elektrických formulí to radši budu čumět kočce pod vocas.
14. 3. 2017 08:15
Re: korektní kecy
No určitě ti těch 20 aut co tam jezdí vyvolá astmatickej záchvat. >:D >:D Ty 1,5 byly většinou taky 6 válcový. Čtyřválec byl tuším jen BMW. Pomalejší možná není ale zato totálně nezáživná o zvukovým projevu radši ani nemluvím.
14. 3. 2017 04:18
Re: korektní kecy
Gum ať vymění kolik chtějí, s tankováním souhlas a i V6 by uměla ječet, kdyby výrobci motorů chtěli.
14. 3. 2017 04:17
Re: Co to je formule 1 ?
:yes: