Hlavní navigace

Google přidá do vyhledávacího mixu důvěryhodnost. Obsah posoudí lidé

17. 3. 2017

Sdílet

Vyhledávač plánuje podle agentury AP odsouvat weby s urážlivým nebo nenávistným obsahem na nižší místa ve výsledcích vyhledávání. Zatím ale citlivé posuzování nesvěří robotům, ale speciálním týmům, které mají kategorizovat informace tak, aby vyhledávací software uživateli přednostně prezentoval důvěryhodný obsah.

Penalizovány tak budou pravděpodobně především servery, kde se útočí proti osobám nebo skupinám obyvatel podle jejich pohlaví, rasy nebo víry. Níže v seznamu vyhledávaných webů se mohou ocitnout i nepřesné nebo jinak pochybné informace.

Vyhledávač podobné týmy má v akci už dnes. Zatím ale hledají a označují pornografické stránky. A nejen to. Kvalitu výsledků vyhledávání pro Google hlídá kolem deseti tisíc spolupracovníků po celém světě. 

Na rozdíl od porna ale nedůvěryhodné nebo jinak závadné weby z vyhledaného seznamu nezmizí, jen se posunou níže a uvolní místo těm, které budou vyhodnoceny jako důvěryhodnější.

Směrnice pro prověřovací týmy mají skoro 200 stránek. Za důvěryhodné jsou například označeny stránky novin, které získaly Pulitzerovy ceny. Nedůvěryhodný je naopak zpravodajský web obsahující gramatické chyby a překlepy.

Ukázkovým příkladem mohou být třeba výsledky k dotazu „dějiny holokaustu“. Server, který nabízí článek „Deset důvodů, proč se holokaust nestal“, se tak určitě nedostane na první místa. Vyřazen ale nebude. 

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 3. 2017 18:40

    bez přezdívky

    Díky za článek. Zrovna včera jsem publikoval post o tom, že se do SERPu mohou dostávat nedůvěryhodná média: https://blog.marekhnatek.cz/jak-se-odlisit-serp/. Přidám odkaz a budu sledovat ;).

  • 18. 3. 2017 20:43

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    To je dobrá věc, vytvoří prostor pro nové weby a služby, které mohou Google nahradit. Kdo z vás je dnes ještě schopen sledovat zpravodajství českých TV? Kdo z vás je schopen snášet tu prvoplánovou a na primitivy a hlupáky zaměřenou propagandu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).