Hlavní obsah

Mějte pět dětí, jste budoucnost Evropy, vyzval Erdogan Turky žijící v EU

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval krajany žijící v Evropě, aby se nebáli být úspěšní a měli pět, ne tři děti. Erdogan tak opět vyostřil napjaté vztahy mezi Ankarou a Bruselem. Výzvu pronesl během projevu ve městě Eskisehir, informovala agentura AFP. Vztahy Turecka a EU se zhoršily poté, co Německo a Nizozemsko zabránilo tureckým ministrům, aby na jejich území vedli kampaň před tureckým ústavním referendem.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan během projevu ve městě Eskisehir.

Článek

„Říkám mým bratrům a sestrám v Evropě: vzdělávejte své děti v lepších školách, bydlete v lepších čtvrtích, mějte ta nejlepší auta a domy,” řekl Erdogan v projevu v jihotureckém městě Eskisehir.

„Mějte pět dětí, ne tři. Jste budoucnost Evropy. To je ta nejlepší odpověď na neslušnost, nenávist a křivdy, kterým jste vystaveni,” dodal prezident v projevu, který přenášela televize. Erdogan je sám otcem čtyř dětí a v minulosti vyzýval turecké ženy, aby měly nejméně tři děti. To by podle prezidenta pomohlo nastartovat tureckou populaci.

V Evropě žije zhruba 2,5 miliónu Turků, kteří mohou ve své původní vlasti volit. Ale další milióny lidí v EU mají turecké kořeny, připomíná AFP.

Referendum má posílit prezidenta

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízový styk, stojí mimo jiné spory s NizozemskemNěmeckem, kde nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. [celá zpráva] Ankara následně obě země přirovnala k nacistům a fašistům.

Turky čeká v dubnu referendum o zásadním posílení pravomocí prezidenta Recepa Erdoğana. Země se může stát autokratickou prezidentskou republikou a Erdogan by si k tomu rád pomohl i hlasy Turků žijících v západní Evropě. Západním zemím, v čele s Německem a Nizozemskem, se ale takový plán nezamlouvá. Snaží se agitacím na svém území zabránit. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Turecko omezuje spolupráci s NATO

Turecko kvůli napětí s EU omezilo některé aktivity v rámci NATO, ukončena byla spolupráce a výcvik s nečlenskými partnerskými zeměmi. Může to mít dopad na...

Výběr článků

Načítám