Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Spravedlnost v ČT: Slovák hodil rukavici české televizní detektivce

Autor: Milan Tesař, Reflex.cz - 
28. března 2017
12:06

V pondělí skončila Spravedlnost. Tedy alespoň na obrazovkách ČT1 a nutno dodat – a tady se dost rozcházím s kolegyní Terezou Spáčilovou, která v minulém čísle tištěného Reflexu třídílnou kriminální minisérii označila za artovou šeď –, že mě uhranula zejména její režijní kvalita.

Kreativní producentka ostravského studia Kateřina Ondřejková se nebojí sáhnout po méně známých tvůrcích a dát jim šanci. Tentokrát se trefila do černého. Potvrdilo se, že „pohled odjinud“ je krajně užitečný i pro oblast dramatické tvorby.

Stačí si vzpomenout na diváky zaskočené výkony tuzemských herců v Hořícím keři, jež se tolik lišily od jejich nezřídka rutinních kreací vyvěrajících z nekonečného obsazování podle typu. Agnieszka Hollandová tehdy na vrcholné úrovni dokázala české herce vylovit z jejich malého českého rybníka, vytrhnout je z lokálního kontextu a nasvítit je dokonale jinak – a teď nemám na mysli jen práci osvětlovače.

Video  ČT odvysílala třídílnou minisérii Spravedlnost.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Slovenský režisér Peter Bebjak se naučil řemeslo na českých seriálových detektivkách (Mordparta, Příběhy 1. oddělení) a je až netelevizně ambiciózní, ale příjemné, že se snažil vymanit Spravedlnost z jejich zaměnitelnosti. Myslím, že se mu to povedlo.

Celý text čtěte na webu Reflex.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bleskbulvar ( 28. března 2017 14:49 )

Strach je výborný režisér napříč různorodými žánry, o tom není pochyb, ale tato kriminálka je opravdu špičková. Nadchla mě. Ale má vůbec smysl srovnávat autory ve smyslu kdo je lepší či horší? Jde to vůbec? Je to jen a jen subjektivní. Každý může být v něčem dobrý, ba lepší, než ti druzí. A to se týká nejen tvůrců ale i diváka; jednomu se to líbí, druhému ne.

Zobrazit celou diskusi