Windows | Android | Operační systémy

Nejpoužívanějším operačním systémem k přístupu na internet už není Windows, ale Android

Letošní březen se už navždy zapíše do historie jako první měsíc, kdy Windows ztratil pozici operačního systému, který lidé nejčastěji používají k přístupu na internet. Nahradil ho Android. Vyplývá to z dat analytické společnosti StatCounter.

Podle společnosti byla mobilní platforma Googlu odpovědná za 37,93 % přístupů na internet, zatímco Windows byl za 37,91 %. Není to velký rozdíl, ale dá se očekávat, že časem poroste – lidé čím dál více využívají internet z mobilních zařízení a nejpoužívanějším mobilním operačním systémem jednoduše není Windows, ale Android.

StatCounter-os_combined-ww-monthly-201703-201703-bar-5.png
Android překonal Windows jen o dvě setiny procenta. I tak se ale jedná o jasný důkaz, že mobilní plaformy neustále rostou

Zařízení s Androidem se navíc prodává více, než s Windows. Podle dat statista.com byl jen za loňský rok rozdíl v prodeji 400 milionů kusů. Tímto tempem nebude trvat dlouho, než se Android stane drtivě dominantním operačním systémem k přístupu na internet.

Může za to také částečně fakt, že konzumenti z rozvojových trhů přestávají kupovat desktopy a zároveň jako své první elektronické zařízení díky dostupné a rychlé 4G síti často rovnou volí mobilní telefon, který většinou bývá s Androidem.

StatCounter svá data generuje z monitoringu 2,5 milionů webových stránek. Nezapočítává tedy přístupy z mobilních aplikací, což způsobilo, že iOS v jejich statistice zůstal pozadu. I tak to ale nemění fakt, že Android porazil Windows v pozici nejčastěji používaného operačního systému k přístupu na internet.

Diskuze (123) Další článek: Počítače „vše v jednom“ stále existují, HP valí nové modely do českých obchodů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,