Hlavní obsah

S příchodem teplého počasí nezapomínejte náležitě hydratovat pokožku

Novinky, Dana Sokolová

Bledá, unavená, dehydrovaná a bez jasu, přesně tak vypadá naše pokožka na jaře. Tedy v okamžiku, kdy má za sebou dlouhý zimní čas, ale i další šok v podobě jarního střídání teplot a zvýšeného slunečního svitu. Před příchodem léta je tak zapotřebí dodat jí dostatečnou hydrataci, ale i další výživné látky, aby se pleť rozjasnila a zároveň byla dobře připravena na intenzivní letní paprsky.

Foto: Profimedia.cz

Správně hydratovaná pokožka by měla obsahovat až 70 % vody.

Článek

Správně hydratovaná pokožka by měla obsahovat až 70 % vody. Na jaře tomu tak ale ve většině případů není, což je patrné na první pohled. Nedostatečně hydratovaná pleť rychleji stárne, ztrácí přirozenou pružnost a má větší sklon k tvorbě vrásek. Pokožka také produkuje méně kožního mazu, který ji chrání před vlivy vnějšího prostředí, čímž se dehydratace ještě zesiluje.

To platí pro všechny typy pleti, včetně mastné a problematické. I ta potřebuje neustále hydratovat, aby v ní došlo k rovnováze olejů a pleť se rozzářila.

Důležitý pitný režim

Základem by měl být dostatečný pitný režim. Příjem tekutin obvykle závisí na fyzické aktivitě, ale také na tom, kolik vypijeme nápojů s odvodňujícím účinkem, jako je káva či černý čaj.

„Obecně platí, že by dospělý člověk měl vypít zhruba 20 – 40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti za 24 hodin, což představuje cca 2 – 3 litry tekutin denně,” vysvětluje nutriční terapeutka Bc. Martina Korejčková, DiS.

Určitě nepijte, až když pociťujete žízeň. V ten okamžik je již pozdě. „Pít bychom měli rovnoměrně po dobu celé aktivní části dne - dohánět množství tekutin před spánkem není řešení. Ideální je pít raději častěji a po menších dávkách a vycvičit tak sebe i svoje tělo na časté intervaly doplňování tekutin,“ radí gastroenterolog a odborník na výživu MUDr. Peter Minárik a dodává, že nejlepší je najet na pitný režim jako na dobrý zvyk.

Začít je nejlepší hned ráno. Po probuzení vypijte ideálně dvě sklenice vody, pomůžete tak aktivovat vnitřní orgány. Pokud se vám podaří vypěstovat si návyk, kdy do dvanácti hodin vypijete přibližně litr tekutin, vaše tělo i pokožka to jistě ocení.

Přednost bychom měli dávat nízkomineralizované pramenité vodě. „Pramenitá voda obsahuje minerály v rozmezí 150-400 mg/l a ze zákona se do ní nesmí přidávat žádné jiné látky s výjimkou oxidu uhličitého – CO2, čímž se stává ideálním společníkem na každý den,” upozorňuje Ing. Beata Karvašová zodpovědná za kontrolu kvality pramenité vody z Rajecké doliny.

Taková voda zásobuje tělo vyváženým množstvím potřebných látek, jako je například vápník, hořčík. Na druhé straně jednostranně nezatěžuje organismus vysokým obsahem minerálů.

Hydrataci dodá i kvalitní kosmetika 

Kvalitní hydratační krém je nejlepší investicí, kterou pro svou pleť a celkový vzhled můžete podstoupit. Při jeho výběru především hleďte, aby byl krém určen pro váš typ pleti.

„Pokud si nevíte rady, jaký typ pleti máte a jaké jsou pro vás nejvhodnější přípravky, pak využijte nabídky tzv. dermocenter v našich lékárnách, kde jsou speciálně vyškolení odborníci, kteří vám pleť otestují a následně vám i doporučí konkrétní přípravky,” doporučuje Michal Petrov z lékárny Dr. Max.

Někdy může chvilku trvat, než pro sebe najdete nejlepší hydratační krém, který vám bude skutečně vyhovovat. Proto je dobré využít možnosti vyzkoušení krému v malém testeru. Každá pleť je jedinečná a může jí tak vyhovovat zcela něco jiného, než je tomu u druhých.

V posledních letech se stále více výrobců kosmetiky vrací při výrobě svých přípravků k přírodním zdrojům. Kromě výborných vlastností, například termální minerální vody, jsou stále častěji využívány i přírodní oleje, ovoce a bylinky, jež jsou velice šetrně zpracovány.

„Výborné jsou například esenciální oleje rostlinného původu, jejichž předností je hydratace pokožky, ale i působení proti jejímu stárnutí. Jedná se o dnes velmi drahé a mnohdy vzácné suroviny,” vysvětluje Miloslav Kupček, jeden z tvůrců francouzské dermokosmetiky Nuance.

Foto: archív firem

Zleva

Okamžitou hydrataci dodá i termální voda

Výbornou variantou, jak dodat pleti okamžitou hydrataci kdykoli během dne, je termální voda ve spreji.

„Díky vysoké koncentraci minerálních solí má termální voda unikátní hydratační účinky. Přesné složení minerálních solí pak má přímý vliv na objem a složení kožních buněk. Vždy je dobré volit minerální vodu s izotonickou schopností, která účinkuje jako fyziologické sérum, jež plně respektuje kožní buňky, a v žádném případě nemění jejich aktivitu,” vysvětluje Radek Hamerník z dermokosmetiky Uriage.

Výborná denní i noční hydratační séra 

Pokud chcete pro svou pleť udělat maximum, pak nezapomínejte před nanesením krémů použít i speciální séra, která obsahují větší množství aktivních hydratačních látek než samotný krém, jsou tedy velmi efektivním doplňkem. Kromě jiného jsou obvykle plná antioxidantů, vitamínů, peptidů, rozjasňujících složek apod.

Séra mají obvykle i mnohem lehčí texturu, proto se dobře vstřebávají, lze na ně velmi rychle použít vrstvu krému. Při jejich výběru je dobré hledět na obsažené látky. Výborná je kyselina hyaluronová či kyselina linolová, obě pleť harmonizují, zavlažují a zároveň pomáhají s minimalizací vrásek. Jak krémy, tak séra by pak měly obsahovat UV faktor, který chrání pleť před nebezpečnými slunečními paprsky.

Pokud je vaše pokožka výrazně vysušená, vyzkoušejte sérum i na noc. V čase, kdy pokožka odpočívá a regeneruje má i větší schopnost absorbovat účinné látky.

Šest „úhlavních nepřátel“, kteří přispívají ke ztrátě vody v pokožce a její dehydrataci
Kouření a znečistěné prostředí ucpávají póry pokožky a narušují její ochrannou vrstvu.
Konzumace alkoholu způsobuje dehydrataci pokožky.
Klimatizace, teplo, chlad – změna ovzduší způsobuje vypařování vody.
Tření oblečení o pokožku narušuje její bariéru, což způsobuje, že se v ní hůře uchovává voda.
Příliš dlouhá nebo příliš horká sprcha či koupel oslabují pokožku. Ať už kvůli tvrdosti vody, nebo kvůli použití agresivního hygienického přípravku.
Stres škodí pokožce, proto se nestresujte!
Zdroj: Uriage

Hydratační péče celého těla

Hydratační přípravky na tělo by si měly poradit i s velmi suchou pokožkou. Jejich účinná péče by měla mít schopnost obnovit hydrolipidní film, a tím získat opět krásně hladkou a hedvábně jemnou pokožku. Tyto krémy by měly být aplikovány denně, ideálně vždy po sprchování. V případě péče o ruce i několikrát za den.

Foto: archív firem

Zleva:

Reklama

Výběr článků

Načítám