Hlavní obsah

Jižní Korea otestovala balistickou raketu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejská armáda provedla zkoušku nové balistické rakety dlouhého doletu, která je schopna zasáhnout jakýkoli cíl v KLDR. Oznámila to ve čtvrtek v Soulu agentura Jonhap. Test rakety s doletem 800 kilometrů byl úspěšný.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Americký voják v Jižní Koreji připravuje pro ostrou střelbu raketomet M270A1.

Článek

Podle jihokorejských armádních zdrojů je zkouška „vážným varováním” severokorejskému sousedovi, který pokračuje navzdory mezinárodním protestům a rezolucím OSN ve zdokonalování jaderného a raketového potenciálu.

Severní Korea ve středu vypustila balistickou raketu, která byla odpálena z východního pobřeží KLDR, uletěla asi 60 kilometrů a spadla do moře.

Test odsoudily Jižní Korea i Japonsko; Spojené státy v reakci znovu potvrdily svůj závazek bezpečnostní spolupráce se Soulem i Tokiem.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila. Podle satelitních záběrů je pravděpodobné, že Pchjongjang nyní chystá nový jaderný test.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám