Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Klauni z povolání nejsou nadšení z remaku snímku To od Stephena Kinga

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Na letošní rok je plánován remake kultovního hororu To na motivy románu Stephena Kinga. Hororoví fanoušci jsou nadšení, protože podle traileru půjde o pořádně děsivou záležitost. Z vraždícího kingovského klauna ale nemají radost klauni z povolání, kterým To, podle jejich slov, velmi uškodí.

Snímek To (2017). foto: Warner Brothers

Zlo na sebe může brát jakoukoliv podobu. Ve snímku To z roku 1990 se personifikuje v postavě maniakálního vraždícího klauna, který začne terorizovat malé americké městečko. Film se po svém uvedení dočkal kladných ohlasů hororových diváků a vybudoval si stabilní fanouškovskou základnu.

Muž kasovně sestřelen. Nový film Shii LaBeoufa prodal v Británii jediný lístek

Remake snímku plánovaný na letošní rok kráčí ve stejných šlépějích, což ukazuje už trailer. Ten je vlastně úplně stejný, jako trailer z roku 1990, akorát s novými efekty a filmařským vybavením, což ve výsledku znamená ještě děsivější atmosféru. Ne všichni se ale těší. „Ničí to náš byznys. Člověk si oddechne od říjnové posedlosti vraždícími klauny, pak přijde trailer na tenhle film a jede to celé znova,“ sdělil magazínu MEL Nick Kane, klaun z povolání. V říjnu minulého roku se internetem začaly šířit poplašené zprávy o zabijáckých klaunech, kteří odvádí lidi do lesů, kde je následně zabíjí. Na vlně tohoto hoaxu se svezlo ve vtipu několik falešných zpravodajských serverů i internetových stránek. Fenomén útočil na coulrofobii (není zavedený lékařský termín), neboli strach z klaunů, který je běžný, avšak iracionální. Ostatně možná také proto snímek To slavil v devadesátých letech úspěch.

„Bude to pro nás špatné. Je to vymírající povolání a lidé, kteří takto musí vydělávat na živobytí, hodně trpí tím, že přijde film a řekne vám, že je „cool“ nesnášet ̈klauny a bát se jich,“ dodal pro MEL Guilford Adams.