Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Argentiny 2017: MotoGP pro Mavericka Viñalese, Márquez upadl

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Ve druhé GP letošní sezóny silničního motocyklového MS byli v jednotlivých kubaturách nejúspěšnější Maverick Viñales (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a Joan Mir (Moto3).

Dopolední zahřívací tréninky na okruhu v Termas de Rio Hondo vyhráli Maverick Viñales (MotoGP), Franco Morbidelli (Moto2) a v Jižní Americe fantastický John McPhee (Moto3). Tomu přestup od Peugeotu evidentně prospěl, zato náš Kuba Kornfeil se s přeznačkovaným indickým motocyklem Mahindra trápí. Tedy samozřejmě podle místního času, jinak začínaly ve 14:40 středoevropského letního a končily přesně ve čtyři odpoledne. Karlovi Abrahamovi se ve warm upu nejdříve jeho ducati splašila a poté upadl, ale bez následků. Mohl se těšit na start z centrální pozice v první řadě, kterou si vybojoval ve včerejší kvalifikaci...

Největší pozornost také při závodech na sebe vždy poutá MotoGP. Mezi nejvýkonnějšími motocykly to na vítězství obhájce titulu na oranžovém stroji vypadalo jen chvíli, „ustlal si“. Otěže převzal Maverick Viñales a už si nenechal do svého záměru od nikoho jiného mluvit. Prostřední čtyřválcové čtyřdobé šestistovky Honda ovládli muži týmu Marc VDS, ale Álex Márquez v posledním kole upadl a Franca Morbidelliho už bezprostředně neohrozil. V nejslabší třídě triumfoval letos podruhé Joan Mir (Honda Leopard Racing). Vítězové se oproti Kataru vlastně nezměnili vůbec.

MotoGP

Valentino Rossi jel v Argentině svou 350. Grand Prix. Jistě, absolvuje už 22. sezónu, ale stejně jde o neuvěřitelné číslo... Start nejprestižnější třídy nejlépe vyšel Marcu Márquezovi, Abraham vyrazil jako třetí. Ale čekalo na něj 25 kol ostrého souboje s ostatními. Tragický víkend prožil Jorge Lorenzo, po 16. místě v kvalifikaci vydržel jen do první zatáčky. Karel se propadl brzy mimo první desítku, jeho dva roky stará Ducati GP15 na konkurenci nestačila.

Marc Márquez zase brzy odjel Crutchlowovi i oběma továrním yamahám s Viñalesem a Rossim. Maverick si dal Brita ke „svačince“ a... rázem byl první, protože Marc zatáhl ve třetím kole za brzdovou páčku, načež následně skončil na zemi! Dalším havarujícím byl Rins (Suzuki), ale ten pokračoval dál. Za první trojicí si to rozdávalo několik jezdců v čele s Pedrosou (Honda) a Petruccim (Pramac Ducati). Úřadoval zde i Johann Zarco (Tech 3 Yamaha) a ani Bautista s „Dovim“ na italských strojích nebyli úplně do počtu. Španěl jede pro Aspara, stejně jako Abraham.

Těsně za polovinou závodu bylo jasné, že nedokončí ani jedna Repsol Honda, Pedrosa upadl na stejném místě jako jeho parťák. Zarco tedy bojoval o čtyřku s Bautistou. Aleix Espargaró (Aprilia) se vsunul pod Doviziosa a v pádu jej sundal. Pohroma továrních Ducati byla také dokonána. Tím se Abraham vyhoupl z 13. příčky alespoň zpátky do Top 10, pohromy soků mu pomohly se v pořadí posunout. 7 kol před cílem vybuchly a zežloutly tribuny, „Vale“ se dostal před Crutchlowa a Cal mu vzdoroval jen chvilku.

Ve finále už se prali jen Folger (Tech 3) s Petruccim o šesté místo. Němec byl úspěšnější a dorazil tedy pod šachovnicový praporek za svým kolegou Zarcem. Bautista protnul cílovou čáru jako čtvrtý, o první trojce nebylo pochyb. Maverick napodobil Wayna Raineyho, vyhrál pro Yamahu úvodní dvě GP. Ta navíc slavila dvojitý triumf. Abája desítku udržel, což je velmi pěkné. Bodovaly i obě tovární KTM, pro Rakušany je to určitě vzpruha, i když stroje zatím postrádají rychlost...

VC Argentiny MotoGP 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Maverick Viñales Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 41:45,060 min
2. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +2,915 s
3. Cal Crutchlow Honda LCR Honda +3,754 s
4. Álvaro Bautista Ducati Pull&Bear Aspar Team +6,523 s
5. Johann Zarco Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +15,504 s
6. Jonas Folger Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +18,241 s
7. Danilp Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +20,046 s
8. Scott Redding Ducati Octo Pramac Racing +25,480 s
9. Jack Miller Honda EG 0,0 Marc VDS +25,665 s
10. Karel Abraham Ducati Pull&Bear Aspar Team +26,403 s

Průběžné pořadí MS po dvou závodech: 1. Maverick Viñales 50, 2. Valentino Rossi 36, 3. Andrea Dovizioso 20, 4. Scott Redding 17, 5. Cal Crutchlow 16... 15. Karel Abraham 8

Moto2

Remy Gardner a Takaaki Nakagami se příliš v Moto2 dnes nesvezli, havarovali hned v úvodním kole. Japonec Australana prostě sejmul. To, že se hned na čele objevil Franco Morbidelli, už nebylo žádným překvapením. Spadli Ponsovi muži: Fabio Quartararo a Sitův syn Axel a také Mattia Pasini, který jezdil zpočátku vpředu. Highsider vykopl Xaviera Siméona a Belgičan se uhodil do hlavy i přes přilbu.

Na Morbidelliho se pověsil Álex Márquez, ten hájí stejné barvy Marca van der Strattena. Třetí jezdil Miguel Oliveira (KTM), čtvrtý Thomas Lüthi a za ním Baldassarri. Vpředu se rozdíly brzy natáhly, bojovalo se jen o šesté místo (Cortese - Vierge - Syharin). Mladší Márquez svého týmového kolegu v čele neohrožoval, ale začal se k němu blížit Portugalec. Do skupiny, která válčila o šestku, se zase dotáhli Corsi a „Pecco“ Bagnaia.

Odstoupil Julián Simón, který se letos mezi jezdci přece jen objevil, i když už ohlásil konec v Moto2. Danny Kent se ocitl na zemi. Ona bývalí šampioni... Corteseho grupa se rozšířila na osm jezdců! Álex se nakonec k Francovi přiblížil na dostřel, zatímco Miguel zůstal vzadu. Jenže Márquez se v posledním kole ocitl v divokých kotrmelcích a bylo po nadějích. Stejně jako loni. Navíc mu motorka pravděpodobně pochroumala ruku. Na pódium se tak se štěstím dostal Thomas Lüthi, za osamoceným Baldassarrim přijela do cíle ona velká skupina vedená Xavim Viergem. Páté místo je pro mladého Katalánce (ročník 1997), továrního jezdce Tech 3 velmi solidním výsledkem.

VC Argentiny Moto2 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Franco Morbidelli Kalex EG 0,0 Marc VDS 39:50,036 min
2. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo +1,683 s
3. Thomas Lüthi Kalex CarXpert Interwetten +10,551 s
4. Lorenzo Baldassarri Kalex Forward Racing Team +15,577 s
5. Xavi Vierge Tech 3 Tech 3 Racing +24,527 s
6. Simone Corsi Speed Up Speed Up Racing +24,783 s
7. Francesco Bagnaia Kalex Sky Racing Team VR46 +24,965 s
8. Sandro Cortese Suter Dynavolt Intact GP +25,156 s
9. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +25,622 s
10. Hafizh Syahrin Kalex Petronas Raceline Malaysia +25,933 s

Průběžné pořadí MS po dvou závodech: 1. Franco Morbidelli 50, 2. Thomas Lüthi 36, 3. Miguel Oliveira 33, 4. Lorenzo Baldassarri 21, 5. Xavi Vierge 18...

Moto3

Do první zatáčky složil svou motorku nejdříve Jorge Martín, ale famózní „poleman“ McPhee ho nenechal vydechnout a do bitvy se přimíchal i „Diggi“, tedy Fabio di Giannantonio a také Arón Canet. Antonelli nepotěšil Akiho Aja, nebo se octl na zemi. Katarský vítěz Joan Mir se musel prokousávat dopředu z šesté řady, konkrétně 16. místa a občas hodně divoce. To se ale povedlo nejdříve Němci Öttlovi. Až na vrchol! Počítalo se i s Bulegou? Ten ale brzdy odcouval zase vzad.

Pole jelo stále pohromadě, McPhee chyboval a Mir dokončil úspěšně svou stíhačku, když se objevil na samotní špici. Mezi nejlepší nakoukl i Darryn Binder, mladší bratr Brada, loňského šampiona. Nesmíme zapomínat na Andreu Migna. Spadl domácí Gabriel Rodrigo, klíční kost si znovu ale naštěstí nezlomil. K zemi se odporoučeli i di Giannantonio (díky Bulegovi) a Enea Bastianini. Lorenzo dalla Porta odstoupil s poruchou spojky. První pětice se oddělila a bylo jasné, že se rozhodne ve skupině Mir - McPhee - Martín - Öttl - Migno. Souboj mezi nimi vydržel až do konce závodu, celých sedm okruhů.

John McPhee se sice snažil, seč mohl, ale nakonec pětice projela cílem právě v tomto pořadí. Nejrychlejší kolo zajel Romano Fenati, který se dnes pohyboval jako na houpačce, chvíli v první desítce, chvíli až na konci druhé. Nakonec dojel sedmý. Pódium bylo navlas shodné jako v GP Kataru.

VC Argentiny Moto3 2017 – Pořadí v cíli (Top 10)
1. Joan Mir Honda Leopard Racing 38:33,377 min
2. John McPhee Honda British Talent Team +0,2611 s
3. Jorge Martín Honda Del Conca Gresini Moto3 +0,339 s
4. Philipp Öttl KTM Südmetall Schedl GP Racing +0,641 s
5. Andrea Migno KTM Sky Racing Team VR46 +0,890 s
6. Livio Loi Honda Leopard Racing +7,598 s
7. Romano Fenati Honda Marinelli Rivacold Snipers +7,761 s
8. Tatsuki Suzuki Honda SIC58 Squadra Corse +7,831 s
9. Juanfran Guevara KTM RBA BOE Racing Team +12,000 s
10. Kaito Toba Honda Honda Team Asia +12,079 s
18. Jakub Kornfeil Peugeot Peugeot MC Saxoprint +20,573 s

Průběžné pořadí MS po dvou závodech: 1. Joan Mir 50, 2. John McPhee 40, 3. Jorge Martín 32, 4. Andrea Migno 21, 5. Romano Fenati 20...

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Well-being
10. 4. 2017 01:40
Jako vždy
paráda. Zejména moto3 drama po celý závod.