Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Američané se vrátili za IT talenty do Česka. Odjíždí ohromeni

Ekonomika

  7:00
BRNO - Operátor AT&T se po loňském úspěchu rozhodl i letos uspořádat hackathon pro středoevropský region v Česku. Tentokrát se akce s cílem podpořit inovace a podnikání napříč regionem V4 uskutečnila v Brně a tématicky ji ovládla chytrá zdravotní péče.

Práce s počítačem – ilustrační foto. foto: Shutterstock

Zdravotní monitor, který dokáže komunikovat se záchranou službou může zachraňovat životy. Není proto divu, že se toto chytré řešení skupinky nadějných vývojářů říkajících si Red Pandas (v překladu Červené pandy) stalo hlavním vítězem letošního V4 Hackathonu. Ten po úspěchu loňské pilotní akce v Praze pořádal o uplynulém víkendu tentokrát v Brně americký operátor AT&T a Český telekomunikační úřad.

Studenti popisují nápad, jak zrychlit metro. Váhou na vagóny a svítícími šipkami

K vidění toho ale bylo mnohem více. Například aplikace na šetření vodou, platformu pro komunitní uklízení veřejných prostor, chytré řešení obsluhy zákazníků v restauraci, smart-květináče nebo univerzální městská karta využívající analýzu velkých dat.

Celkem si úspěšné projekty v kategoriích Chytrá města, Zdravotnictví, Trvalá udržitelnost, Bydlení a Otevřená data rozdělily 20 tisíc dolarů. Kromě finančních výher pak vybraní účastníci získali i online školení v ceně dvou tisíc dolarů a možnost profesionálního mentoringu od mezinárodně úspěšných lokálních firem Credo Ventures a Y Soft Ventures.

„Akce tohoto typu je přesně to, co v současné době region V4 v podpoře inovací potřebuje. Je to báječná příležitost, abychom akcelerovali právě probíhající rozvoj Internetu věcí a využití otevřených dat veřejné správy. Již loňský ročník byl skvělý, ale ten letošní byl snad ještě pětkrát lepší,” neskrýval nadšení předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák a výkonný ředitel AT&T pro vnější vztahy ve...
Radost vítězů

Podobně nadšení nad výsledky byli i zástupci AT&T, podle kterých byla podobná koncentrace talentu k vidění naposledy před deseti lety v izraelském Tel Avivu. Největší telekomunikační skupina světa má totiž s hackathony bohaté zkušenosti. Akce, kde se sejdou IT nadšenci a během 24 hodin vývíjí inovativní řešení, ale zároveň se i baví různými oddechovýmmi aktivitami, pořádá po celém světě.

Velký úspěch českých inovátorů. Financial Times si všimly Liftaga či Kiwi

Během let tak vznikla řada úspěšných projektů, přičemž mezi nejzajímavější příklady patří Rode Dog. S aplikací, která chce přispět bezpečnosti silničního provozu tím, že rozpozná, když řidič volá nebo píše SMS za jízdy a upozorní na to jeho kontakty, jež mu mohou poslat hlasitou výstrahu, totiž přišla teprve jedenáctiletá Victoria Walker.

Do Česka poprvé tento kolotoč zavítal právě díky ČTÚ loni. „Chceme hlavně inspirovat a povzbudit datové vývojáře k inovacím. Účastníci akce mají příležitost získat zcela nové vědomosti a zkušenosti v oblasti Internetu věcí,” uvedl při té příležitosti šéf AT&T pro Evropu Střední východ a Afriku John Vladimir Slamecka.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...