Hlavní obsah

Mladí manželé si postavili dům v dosahu města i přírody

Zkušenosti ze způsobu bydlení v bytě i z života v prostorné rekonstruované vile přivedly mladý manželský pár k rozhodnutí postavit si vlastní dům. Pozemek se jim podařilo najít na okraji Zlína v lokalitě, odkud pochází paní domu.

Foto: www.modernibyt.cz

Otevřený interiér propojuje dubová kartáčovaná podlaha z bíle olejovaných prken. Částečně ji místy překrývají hovězí kožešiny a ručně tkané koberce.

Článek

Milan s Natašou si přáli žít blíž přírodě, ale zůstat i v přijatelném dosahu města. Než se pustili do stavby domu, přesně už věděli, co od domu očekávají a stejně tak měli jasnou představu o jeho optimální velikosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Vstupní chodbu dekorují vysoký květináč z kmene palmy, stropní svítidlo House Doctor a hovězí kožešiny.

Otevřené prostory domu volně propojené se zahradou byly jasnou volbou. Nemohla chybět ani velká pracovna, protože Milan i Nataša pracují doma. Zcela jistě ale nestáli o bazén, věděli už, co to obnáší.

Foto: www.modernibyt.cz

Sestava nábytku Schüller je navržena na míru. Atypický je barový pult z masivního dřeva, doplňuje ho barová židle s betonovým sedákem. Digestoř Franke je obložena MDF deskou. Kuchyň je vybavena vestavnými spotřebiči Miele včetně parní trouby.

Dům navrhoval jiný architekt než interiér?

Milan: Ano. S úpravou interiéru jsme se obrátili na architekta Martina Franka ze studia Deconcept, s jehož tvorbou jsme se seznámili prostřednictvím časopisu Moderní byt. Sledovali jsme ji a velmi se nám líbila.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň doplňují jemně působící závěsné mramorové poličky a lampy House Doctor.

Foto: www.modernibyt.cz

Velký oválný stůl zhotovený ze starého jilmového dřeva doplňují kovové židle Pastoe. Osvětlují ho skleněná závěsná svítidla (Brokis) designérky Lucie Koldové.

Také jsme znali zlínský obchod Deconcept a měli jsme kladné reference od známých, kterým už interiér navrhl a realizoval. Domnívám se, že právě tento styl pomohl příjemně zútulnit náš jednoduchý funkcionalistický dům.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohodlí při odpočinku u krbu či televizní obrazovky zajištuje sedací souprava Pianca.

Foto: www.modernibyt.cz

Sedačku doplňují na míru zhotovený kulatý stolek a stolička ze starého jilmového dřeva. Prostředí dotváří obraz Aleny Kolářové.

Co podmínilo výsledný vzhled interiéru?

Milan: Architekt vnímavě reagoval na náš způsob života a architekturu stavby. Hodně jsme stáli jen o velký masivní jídelní stůl, kde by se mohla scházet i širší rodina, a sezení venku, jinak měl volné ruce.

Trvali jsme na kvalitním vybavení, ale rozhodně nám nešlo o to, aby se dům stal výkladní skříní nějakých designových značek.

Foto: www.modernibyt.cz

Všude v interiéru jsou použity skryté zárubně a hladké bezfalcové dveře sahající od podlahy až ke stropu. Prostor pod schody je využíván jako spíž.

Splnili jste si nějaké speciální přání?

Milan: Už při stavbě domu jsme si přáli mít krb. Z předchozího bydlení jsme si sem vzali jen postel, kterou jsme barevně přizpůsobili celkovému stylu interiéru. Sami jsme si například zvolili osvětlení nad jídelní stůl od značky Brokis, které se nám velmi líbilo. Nijak nenarušovalo stylový záměr a akceptoval ho i architekt.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v pracovně je zhotovený na míru z bíle lakované dýhy. Kompaktní deska tvoří pracovní stůl, který doplňují kovové židle Pastoe.

Naprostá shoda panovala také při výběru materiálů, jen barevnost interiéru se nám postupně posunula do světlejších barevných tonů.

Například jsme upustili od tmavých břidlicových obkladů. Nakonec jsme spontánně sáhli po světlejší keramické dlažbě Rex věrně imitující kámen, která připomíná starý sešlapaný kámen z kostela.

Foto: www.modernibyt.cz

Oblíbené lůžko manželů dostalo nový nástřik, aby lépe vyhovělo barevnému schématu interiéru. Charakter prostředí vhodně dotvářejí i lůžkoviny z přírodních materiálů, například povlečení z mačkaného lnu.

Jak se vám tu žije?

Milan: Jsme tu už dva roky a nenarazili jsme na nic, co by se neosvědčilo. Vše se podařilo tzv. na první dobrou. Jsme tady spokojení a žije se nám dobře. Milujeme zahradu, přes léto jsme hodně venku a těšíme se, až bude ještě zelenější a víc poporoste.

Nic zde nemáme jen na okrasu, všechno má svůj účel a je to k užitku, chválíme si komfort podlahového vytápění.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelnu opticky násobí zrcadlová stěna. Na ostatních stěnách i na podlaze je velkoformátová dlažba Rex imitující starý sešlapaný kámen. Sanitární keramiku Duravit doplňují baterie Hansa a nábytek zhotovený na míru z bíle lakované dubové dýhy.

Máme rádi interiér jako celek, jeho harmonii. Otevřeným řešením nahrává interaktivní komunikaci. Osobně považuji za velmi zajímavý tvar domu a propojení interiéru s exteriérem. Oceňujeme obě venkovní sezení, každé je ideální v odlišném denním čase.

Foto: www.modernibyt.cz

Útulná je i WC místnost vybavená sanitární keramikou Duravit, zlatým taburetem Deconcept a svítidlem House Doctor.

Jak jste přistupoval ke ztvárnění interiéru?

Ing. arch. Martin Frank: Ovlivnil mě už samotný dům, jeho kvalitní architektura. Vnímám ji jako strohou s mechanicky se opakujícími prvky. Nechtěl jsem ji přebít nějakými zbytečnými efekty. S respektem jsem přistoupil také k zachování barevně výrazných okenních rámů. Okna zde tedy vynikají, ale zároveň se je podařilo díky dalším barevně podobným detailům s interiérem lépe propojit.

Aby žlutozlatých prvků nebylo mnoho, rozhodli jsme se původní přírodní odstín dubové podlahy výrazně zesvětlit. V celku převažuje barva bílá, kterou doplňují béžové a šedé tóny s drobnými akcenty černé, zlaté a přírodní světlé dřevo.

Většina vybavení interiéru je zhotovena na zakázku, vyjma sedacího nábytku a kuchyňských modulů. Nádobí se obměňovalo postupně. Nové bylo záměrně voleno tak, aby působilo dojmem nahodilosti, nikoli dokonalosti. Interiéru sluší i mírná patina.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám