26
Fotogalerie

Citroën představuje C5 Aircross: SUV nabídne nový typ odpružení

Těsně před šanghajským autosalonem Citroën odhalil své první střední SUV vlastního vývoje.

Dvojitý šíp byl ve střední třídě poslední roky poměrně málo aktivní. Model C5 se v současnosti už jen doprodává, nabízí se v poslední limitované edici a o nástupci se zatím příliš nemluví. Přeznačkovaný Mitsubishi Oulander v podobě Citroënu C-Crosser se nenabízí již dva roky. Řada C5 však nyní dostává novou injekci - Aircross.

SUV je založeno na platformě EMP2, stejně jako duo SUV od Peugeotu - 3008 a 5008. Tomu odpovídají i rozměry. Na délku měří 450 cm, šířka činí 184 cm a výška 167 cm. Designově vychází ze stejnojmenného konceptu. 

Citroën se v rámci své nové strategie vyhýbá agresivnímu designu, což lze v dnešní době plné "naštvaných" aut označit za osvěžující. Přední světla jsou po vzoru C4 Cactus rozdělena na denní LED a hlavní Full LED.

Z profilu zaujme linie oken ve tvaru C, která připomíná MPV C4 Picasso. Najdeme zde i "nárazníky" Airbump, tentokrát ovšem pod dveřmi. Zadní světla jsou také LED včetně 3D efektu. Na výběr budou disky o průměru sedmnáct až devatenáct palců.

I v interiéru je patrný nový designový jazyk značky, který nastartoval C4 Cactus. Řidič má k dispozici přístrojovou desku s digitálním displejem TFT o úhlopříčce 12,3 palců, uprostřed je dotykový kapacitní displej o úhlopříčce osmi palců. Madla dveří opět připomínají popruhy cestovních zavazadel.

Francouzi slibují především důraz na komfort cestujících. Prostor na zadních sedadlech má být největší ve třídě, kufr má objem 482 litrů. Krom toho má k pohodě cestujících přispět technologie Clean Cabin, která umožní zobrazit si na centrálním displeji údaje o kvalitě filtrovaného vzduchu v kabině. K dispozici budou i sedadla s osmi vzduchovými polštáři a masážní funkcí s pěti programy.

Citroën sice se stávající generací C5 opouští hydropneumatické odpružení, ale v Aircrossu debutuje nový systém, který je chráněn dvaceti patenty. Jedná se o odpružení s tlumiči s hydraulickými dorazy Progressive Hydraulic Cushions.

V případě mírného stlačení konvenčních pružin a tlumičů si odpružení vystačí bez dorazů, avšak pokud auto vjede na větší nerovnost, hydraulika se postará o měkčí "náraz" kola do dorazu. "Jízdní stabilita, která je v segmentu zcela jedinečná, poskytuje dojem jízdy jako na létajícím koberci,“ říká Xavier Peugeot, produktový ředitel Citroënu.

Citroën je vzhledem k pohonným jednotkám zatím tajemný. V Číně bude k dispozici zážehový agregát 1,6 THP o výkonu 165 a 200 koní. V plug-in hybridní verzi na zadní nápravě pomůžou dva elektromotory. Celkový výkon dosáhne 300 koňských sil. V ostatních motorizacích vůz zůstane předokolkou, které s trakcí pomůže systém Grip Control.

O evropské premiéře se zatím u Citroënu nezmínili. Z dřívějších zpráv však vyplývá, že se C5 Aircross na starý kontinent podívá. To samé zatím nemůžeme tvrdit o klasické C5, kterou debut v Šanghaji teprve čeká.

Prohlédněte si kompletní fotogalerii novinky:

cic5air24_58f5e93beaa2c.jpgcic5air25_58f5e93c38e76.jpgcic5air26_58f5e93c612f1.jpg

 

Citroën

Citroën je nejdůležitější francouzská automobilka, součást skupiny Stellantis.

Společnost v roce 1919 založil André-Gustave Citroën. Byla to první automobilka s masovou sériovou výrobou mimo území USA.

Citroën C1 • Citroën C3 • Citroën C3 AircrossCitroën C-Elysée • Citroën C4 Cactus • Citroën C5 Aircross • Citroën Spacetourer • Citroën BerlingoCitroën Jumper

Doporučujeme

Články odjinud