Hlavní obsah

Babiš píše Hamáčkovi o korunových dluhopisech: Zákon jsem neporušil

Právo, Novinky, bja, ada, nig
Aktualizováno

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslal dopis předsedovi Sněmovny Janu Hamáčkovi (ČSSD), ve kterém vysvětluje okolnosti, za nichž nakoupil korunové dluhopisy své společnosti Agrofert. Jedná se o odpověď na usnesení Sněmovny, která po něm toto vysvětlení požaduje a dala mu na ni lhůtu do konce dubna, tedy do této neděle. Babiš trvá na tom, že zákon neporušil a kauza je prý pouze pokračováním mediálního honu na jeho osobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Celá tato kauza, týkající se dluhopisů Agrofertu a mých příjmů, je jen pokračováním mediálního honu na mou osobu od mého vstupu na českou politickou scénu,” tvrdí Babiš v dopisu, který mají Novinky k dispozici.

Přiznal, že na dopisu pracovali auditoři, daňoví poradci a advokáti, protože on sám není dokonale informován o všech detailech svých finančních operací.

„Každopádně jsem si jistý, že jsem v žádném případě neporušil zákony této země a vše v rámci mého podnikání bylo vždy legální a v souladu se zákony této země,” uvedl v listu Babiš.

Čelím bezprecedentní kampani založené zčásti na naprostých lžích
ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Možnost, že by si peníze na nákup korunových dluhopisů Agrofertu půjčil od samotného Agrofertu, v dopisu vylučuje. Dokládá to podle něj přiložený výpis z bankovního účtu, z něhož má být patrné, že peníze na koupi dluhopisů šly z jeho účtu. Dalším důkazem pak mají být zveřejněné účetní uzávěrky Agrofertu, kde prý nikde není uvedeno, že by měl vůči koncernu nějaké závazky.

Babiš: Agrofert potřeboval peníze na nezbytné investice

Fakt, že měl na nákup dluhopisů dost vlastních finančních prostředků, pak mají dokládat dvě přiložené auditorské zprávy, které si v dané věci nechal vypracovat. Obě firmy přitom ve svých zprávách upozornily, že tyto dokumenty nepředstavují audit podle mezinárodních auditorských standardů. [celá zpráva]

V dopise se také snaží vyvrátit tvrzení, že dluhopisy byly emitovány s příliš vysokou úrokovou sazbou, která činí šest procent. „Úroková sazba vycházela ze znaleckého posudku a nijak se neodlišovala od srovnatelných emisí. Jednalo se o standardní nezajištěný dluhopis se splatností na deset let,” uvedl Babiš s tím, že srovnávat takový dluhopis se zajištěným krátkodobým bankovním úvěrem je absurdní.

Babiš v dopise „vyvrací i lež”, že Agrofert ve skutečnosti žádné dlouhodobé financování nepotřeboval, na což upozorňují jeho kritici. „O emisi dluhopisů společnosti Agrofert bylo rozhodnuto vzhledem k potřebě zajistit dlouhodobé financování společností, nezbytné na uvažované investice,” zdůvodnil Babiš emisi korunových dluhopisů. Následně v dopisu uvádí, které části divize potřebovaly finanční injekci a jaká částka to byla.

Prý jen lži a manipulace

Vydání korunových dluhopisů pak podle něj nebylo protiprávní. „Možnost takového financování přímo předjímá zákon o daních z příjmů. Zjednodušeně řečeno: od základu daně lze odečíst úroky z úvěrů od spřízněných osob pouze za předpokladu že úhrn těchto úvěrů nepřevyšuje čtyřnásobek vlastního kapitálu společnosti,” sdělil v dopisu. Z účetních uzávěrek prý vyplývá, že hodnota dluhopisů nedosahovala hodnoty vlastního kapitálu, natož jejího čtyřnásobku.

„Čelím bezprecedentní kampani založené zčásti na naprostých lžích (...) a zčásti na zavádějících otázkách, jejichž jediným cílem je přesvědčit veřejnost stylem ,na každém šprochu je pravdy trochu', že s mým podnikáním něco nebylo v pořádku,” uvedl Babiš, který je přesvědčen, že na všechny otevřené otázky odpověděl.

„Nepochybuji o tom, že se objeví další lži a manipulace,” očekává Babiš.

Pro kariérní politiky jsem nebezpečný, tvrdí Babiš

Podle Babiše se Sněmovna zapojila do dlouhodobé kampaně proti jeho osobě, jejímž účelem má být snaha dostat jej z politiky, neboť prý jeho protivníci došli k závěru, že „Babiš je (pro ně) nebezpečný“. Vicepremiér v dopisu tvrdí, že poslancům, kteří mohou beztrestně, bezdůvodně a zjevně účelově napadat kohokoli, se podařilo odradit mnoho úspěšných podnikatelů od vstupu do politiky.

„Každý úspěšný podnikatel pochopí, že kariérní politik udělá cokoli, aby se v politice úspěšní podnikatelé nevyskytovali. Politický konkurent, který se dokáže uživit i jinak než v Poslanecké sněmovně, je prostě nebezpečný,“ rýpl si Babiš do poslanců.

Bude toto vysvětlení stačit?

Předseda Sněmovny Jan Hamáček v pátek ráno Novinkám sdělil, že dopis zatím nedostal. Dodal, že na něj bude reagovat příští týden.

Premiér Bohuslav Sobotka už dříve podmínil další Babišovo setrvání ve vládě vysvětlením kauzy kolem korunových dluhopisů.

Ve čtvrtek se také na veřejnost dostala šedesátistránková analýza, kterou si Sobotka nechal na Babiše vypracovat. Z ní vyplývá zhruba 22 nejasností týkajících se Babišova podnikání a majetku. Ministr financí na ni reagoval slovy, že pokud ho premiér osloví, aby na otázky odpověděl, vše mu vysvětlí.

Anketa

Měl by podle vás premiér Sobotka odvolat ministra financí Andreje Babiše kvůli nejasnostem kolem jeho podnikání?
Ano
32,2 %
Ne
67,8 %
Celkem hlasovalo 4171 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš se ohlásil k Zemanovi na Hrad

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) se chystá na Hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Novinkám to potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Nechtěl...

Výběr článků

Načítám